Kažu da nas detinjstvo definiše. Da su radosti, boje i svetlost koje sakupimo tada ono što nas greje, a strahovi i tama ono što nas vreba dok smo živi. Karl Uve Knausgor vodi nas u čaroban, istovremeno i surov svet svog dečaštva, sećanja na impresije, doživljaje i spoznaje koji su ga formirali. Četvoročlana porodica – majka, otac i dva dečaka – sele se na južnu obalu Norveške, u novu kuću, u kraj koji se tek razvija. To su rane sedamdesete prošlog veka, i čini se da porodica materijalno bolje stoji i da sve ide nabolje: budućnost se čini vrlo svetlom.

Neverovatno brižljivo, izrazito lično i gotovo razdiruće detaljno, Karl Uve Knausgor slika svet blizak svakome ko je kadar da u sećanje prizove svu onu intenzivnost i novinu detinjeg upoznavanja sveta, sveta u kome deca i odrasli vode paralelne živote koji se nikada i nigde ne ukrštaju.

Treći deo knjige Moja borba, možda najviše „prustovski“, donosi Knausgorovo vrlo živopisno prisećanje na detinjstvo, na spoznavanje sebe, kao i svu slojevitost proticanja vremena, življenja i sećanja kao takvog.
 
Kritika:

„I ovako tek na pola puta, ova saga već izgleda kao remek-delo ranog XXI veka.“ - Kirkus Reviews

„Izuzetno i neodoljivo... Verovatno jedno od najodraslijih dela lepe književnosti.“ - Observer

„Knausgor je prustovski usredsređen na detalj, analizira sve nijanse osećanja toliko savesno da to gotovo izluđuje – ali iznad svega zadivljuje.“ - Vogue

„Knausgor nastavlja, majstorski.“ - Literary Review

„Potpuno vas opije, ne pušta...“ - Sunday Times

Karl Uve Knausgor (Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa Akademiju za umetničko pisanje u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu 1999‒2002. radi kao urednik književnog časopisa „Vagant“, u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i De Lilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom Van sveta (Ute av verden), postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike „Kritikerprisen“. Njegov sledeći roman Vreme za sve (En tid for alt) izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i IMPAC Dublin Literary Award.

Šestotomni autobiografski roman Moja borba (Min kamp) izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka.  Zbirku eseja Amerika duše objavljuje 2013. godine. Njegova dela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..