Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd ima čast da ugosti aktiviste građanske platforme Barcelona en Comú (Zajedno za Barselonu / Barselona za zajednička dobra), Lauru Rot i Davida Fernandeza. Građanska platforma Barcelona en Comú pobedila je na gradskim izborima u Barseloni 2015. godine i trenutno upravlja Barselonom kao manjinska vlada na čelu sa gradonačelnicom Adom Kolau, bivšom aktivistkinjom za stambena prava. Razgovor će moderirati Ana Dzokic i Marc Neelen i održaće se na engleskom jeziku u 09.12. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu od 18h.

Politika ove platforme zasniva se na idejama socijalne pravde, podsticanja principa participativne demokratije, stvaranja mehanizama za borbu protiv korupcije i razvoja novog turističkog modela za Barselonu.

Sa Laurom i Davidom ćemo razgovarati o tome kako je jedna lokalna vlada uspela da suzbije spekulaciju stambenim fondom kažnjavanjem Airbnb-a i banki, vrati vodovod u vlasništvo grada, doprinese feminizaciji politike, inicira mrežu španskih gradova za solidarnost sa izbeglicama i stvori fond za socijalnu pomoć od razlike u novcu imeđu plata koje su propisane statutom i koje primaju poslanici platforme.

Vise na www.czkd.org.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..