U sredu, 23. novembra, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, održava se predstavljanje knjige Film i muzika – iskušenja velikih kompozitora Borislava Stojkova i Donate Premeru (Orion art, Radio-televizija Srbije, 2016). Knjiga Film i muzika – iskušenja velikih kompozitora B. Stojkova i D. Premeru plod je zajedničke saradnje na pripremanju 14 radio emisija „Muzika s povodom“ emitovanih na programu Stereorama Radio Beograda tokom 2011-2012.

Emisije, sada pretočene u tekstove, imale su za cilj da važan segmente muzičke produkcije izvuku iz senke filmova i predstave ih na nov način publici.

Važnost ove knjige, međutim, nije samo u tome što je na svetlo dana izvukla i istakla filmsku muziku značajnih kompozitora prošlog stoleća, već prevashodno u tome što je srušila neke uvrežene predrasude kao što je ona da je muzika komplementarni produkt samo zvučnog filma, kao i to da je filmska muzika derivativna, rađena na osnovu klasičnog repertoara, odnosno da je neautentična kao takva.  (Iz recenzije prof. dr Jasne Janićijević, kulturologa, komunikologa)

Učestvuju: prof. dr Zorica Tomić, Predrag Peca Popović i autori.

Upoznajte, razumejte, uživajte.

Dobro došli!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..