Najnovija knjiga jedinstvenog  pisca koji je svoje najbolje romane napisao poslije dobijanja Nobelove nagrade, Orhana Pamuka Crvenokosa može se naći u izdanju Nove knjige. Pripovijedajući o snažnoj ljubavi koju je trideset godina ranije doživio jedan gimnazijalac u kasabi u blizini Istanbula, Orhan Pamuk nas u romanu Crvenokosa upoznaje sa jednim velikim ljudskim zločinom. Dok sredinom osamdesetih godina majstor Mahmut, koji je kopao bunare na tradicionalan način i njegov šegrt „mladi gospodin" Džem, traže vodu na nepristupačnom terenu, jedna tajanstvena glumica svake večeri iznova priča stare bajke i priče u žutom šatoru koji se nalazi odmah izvan kasabe.

Sa jedne strane, roman govori o istinskom upoznavanju mladog junaka sa ljubavlju, ljubomorom, osjećajem odgovornosti i slobode, a sa druge, raspravlja o temama kao što su odnosi između oca i sina „autoritarizam" i razvoj individualnosti u različitim civilizacijama.

Čitalac će se u ovom romanu ponovo susresti sa dvjema osnovnim legendama istoka i zapada, sa Sofoklovim Kraljem Edipom (oceubistvo) i Firdusijevim Rustemom i Suhrabom (ubistvo sina), te će se pitati koliko stari tekstovi utiču na naše obične živote.

Da li prvo ljubavno iskustvo određuje čitav jedan život?

Ili je samo snaga istorije i legendi ono što ispisuje našu sudbinu?

Crvenokosa  najnoviji, a ujedno i 1O. roman Orhana Pamuka u izdanju Nove knjige možete naći u svim bolje snabdjevenijim knjižarama u Crnoj Gori i Srbiji ili naručiti putem sajta www.novaknjiga.com. Pored ovog, u izdanju Nove knjige možete naći i ostale romane ovog turskog književnika: Muzej nevinosti, Zovem se Crveno, Čudne misli u mojoj glavi. 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..