Nova knjiga pesama Bećira Vukovića Administracija straha upravo je objavljena u Arhipelagu u ediciji savremene poezije Elementi. Knjiga pesama Administracija straha govori o različitim evropskim gradovima  i o različitim modernim fenomenima od straha do usamljenosti, od otuđenosti do izmeštenosti. Pokazujući raznovrstan i uzbudljiv svet u neprestanoj promeni i previranjima, Vukovićeva knjiga pesama istrajno svedoči o istorijskim, socijalnim, političkim ili ideološkim uzrocima straha koji je postao sastavni deo iskustva moderne jedinke.

Otuda Vukovićeva slika modernog sveta poprima oblike kafkijanskog košmara u kome su krivice jedinke stalne i neopozive, procesi u toku, ali uvek nejasni, dok su preteće senke jedina izvesnost sa kojom moderni junak može da računa.

U izrazito modernom toku Vukovićeve poezije oživljavaju potisnuti junaci i prostori, težnja za otkrićem nove i drugačije stvarnosti, ali i iskustvo usamljenosti, odbačenosti, marginalizacije, kontrole i nadzora. Preispitujući individualna iskustva i socijalna ograničenja, Vuković istražuje raspon od autentičnosti socijalne margine, na kojoj otkriva boeme i lunatike, do mogućnosti autentične pobune u savremenom svetu.

Bećir Vuković (Kolašin, 1954) objavio je dvanaest knjiga pesama. Dobio je niz nagrada za poeziju, među kojima se nalaze i nagrade „Marko Miljanov“, „Risto Ratković“, „Kočićevo pero“, „Pečat Hercega Šćepana“. Vukovićeve pesme prevođene su na engleski, francuski, ruski, grčki, jermenski, italijanski, kineski, poljski, rumunski, bugarski, turski i makedonski jezik. Bećir Vuković živi u Podgorici, gde uređuje književni časopis Srpski jug.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..