Književni program Kulturnog centra GRAD // 21.juni od 20h - Crnogorski pisac koji već duže živi u Americi, Vojislav Pejović, zatvoriće ovog proleća književnu sezonu Kulturnog centra Grad. Šest godina posle prvog gostovanja, kada smo govorili o njegovom debitantskom romanu "Život i smrt Milana Junaka", predstavićemo i novi roman Vojislava Pejovića, "Američki sfumato" (Rende, 2015), koji je nedavno uvršten u konkurenciju za regionalnu nagradu "Meša Selimović" u Tuzli.

"Američki sfumato" je novela sastavljena od devet labavo povezanih priča, ispripovedanih u prvom licu. ("Po Leonardu da Vinčiju, sfumato je slikarska tehnika u kojoj se predmet prikazuje bez linija i ivica, kao u dimu ili van ravni fokusa; onako, dakle, kako često zamišljamo sjećanje", piše autor u pogovoru.) Neke od čvornih tačaka su detinjstvo u Titogradu i izgubljenom raju Boke Kotorske, koja se s dolaskom novih moćnika pretvorila u privatnu luku za bogataše i kriminalce, podivljali nacionalizam s početka devedesetih, studentski protesti u Beogradu, emigracija i teškoće sa prilagođavanjem, smrt/odsutnost majke, komplikovan odnos sa ocem, ljubavne veze koje ne donose trajno ispunjenje. U svom preplitanju, ovi lajtmotivi grade dinamičnu pripovednu strukturu oko glavnog junaka, u koju su vešto uklopljeni kako privatni i društveni lomovi iz nekoliko poslednjih decenija, tako i uticaji iz domena  književnosti, umetnosti i popularne kulture (Danilo Kiš, Bob Dylan, Nellie McKay...).

Vojislav Pejović (Titograd, 1972.) se bavi pisanjem naučnih radova, uglavnom iz neurologije i interne medicine. Objavio je roman "Život i smrt Milana Junaka" (2008), prevode poezije Čarlsa Simića (2002) i četrdesetak tekstova za "Vijesti" i "Peščanik". Živi u Evanstonu u Ilinoisu.

Moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..