U ponedeljak / 9. 5. 2016. / 19:00 u CZKD je otvaranje izložbe „Sloboda je lepa kad se o njoj peva“ - Multimedijalna postavka radova nastalih u okviru umetničke kolonije u selu Bujačić  u organizaciji Beogradske umetničke radionice BURA. U utorak / 10. 5. 2016. / 18:00 u okviru izložbe biće tribina/okrugli sto u sklopu izložbe sa temom “Promena istorijske uloge heroja i žrtve, ali i same istorije usled drugačijeg, političkog čitanja ove nauke…”

Povodom Dana pobede nad fašizmom, Beogradska umetnička radionica BURA u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju priređuje izložbu „Sloboda je lepa kad se o njoj peva“  u prostoru CZKD  od 9. do 15. maja 2016. Radovi u različitim medijima, od crteža i slike, preko skulpture, do instalacija i ready-made objekata, nastali su tokom umetničke kolonije „Pronađeni u prevodu“ u avgustu 2015. u selu Bujačić kod Valjeva, održane uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Četrnaest autora iz Beograda, Valjeva i Atine preispitivalo je pojam heroja u današnjem vremenu.

Tema tribine/okruglog stola u sklopu izložbe „Sloboda je lepa kad se o njoj peva“ koja će biti organizovana u subotu, 14. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće promena istorijske uloge heroja i žrtve, ali i same istorije usled drugačijeg, političkog čitanja ove nauke. Biće pokrenuta pitanja da li je za stvaranje većeg prostora slobode potrebna revolucija ili stvaranje tolerantnijeg društva. Šta i ko osporava veličinu heroja koji su dali život za ideale/slobodu? Da li današnji trenutak odlikuju uslovi oblikovanja beskompromisnog revolucionarnog/idealističkog karaktera čoveka? Da li čovek može da bude slobodan pod okriljem države, ma kakvu socijalnu strategiju da ima, ili je država uvek aparat prinude? Koji su i kakvi ideali današnjice i da li oni, uopšte postoje? Da li je ljubav postulat na kom počiva sloboda, ili je čovek uvek rob, makar i svojih strasti i ubeđenja? Da li je svaki „izam“ na neki način totalitaran?
 
Više o izložbi i tribini pročitajte na www.czkd.org

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..