Roman iz kojeg ćete bez napora saznati mnogo o teoriji i praksi psihoterapije Lježanje na kauču Irvina D. Jaloma, objavila je izdavačka kuća Nova knjiga plus iz Beograda. Ležanje na kauču je veoma uzbudljiva, zabavna, duhovita i složena priča za sve one koji žele da znaju kako zaista funkcioniše um terapruta. Naime, Jalom u ovom psihološkom trileru  predstavlja autentično vladanje tehnikom psihoterapije, upućujući čitaoce u ono što se zaista odvija u glavi psihijatra dok radi sa nekim.


Kroz provokartivno istraživanje neobičnih odnosa koje tri terapeuta ostvaruju sa svojim pacijentima Jalom nam pruža oštar i nemilosrdan  uvid u njegovu profesiju. Sejmor je terapeut stare škole koji probija granice seksualne prikladnosti sa jednom svojom pacijentkinjom. Maršala, koji i sam pati od kompulsivno-opsesivnog ponašanja, muči uloga koju novac igra u njegovim odnosima sa pacijentima. Najzad, tu je Ernest Laš. Vođen iskrenom željom da pomogne i verom u psihoanalizu, izmislio je nov i radikalan pristup terapiji – totalno otvoren i iskren odnos sa pacijentom koji preti da dovede do razarajućih posledica. Ogoljujući mnogobrojne laži koje se kod psihoanalitičara izgovaraju na kauču i van njega, knjiga Ležanje na kauču, čitaocima obezbeđuje provokativan, maltene neumesan pogled na ono o čemu terapeuti možda zaista razmišljaju tokom seansi. Opčinjavajuća, privlačna i nepopustljivo inteligentan priča, na kraju će duboko dirnuti čitaoce raspletom iznenađujuće humanosti, prožetog iskupljujućom verom.


Irvin D. Jalom, psihijatar i profesor psihijatrije na Standford univerzitetu, autor je bestselera Problem Spinoza, Kad je Niče plakao (za koji je dobio Komonvelt nagradu za najbolji roman), Svakim danom sve bliže (sa Džini Elkin). Autor je i nekoliko priručnika za psihoterapiju, uključujući klasično delo Teorija i praksa grupne psihologije koja je u širokoj upotrebi kao tekst za obuku terapeuta.


Sve one koji žele da otkriju kako zaista funkcioniše um terapruta, to mogu učiniti čitajući roman Ležanje na kauču, koji mogu naći u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji u izdanju Nove knjige plus.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..