Nedovršenu priču Fjodora Mihailoviča Dostojevskog o talentovanoj devojci Njetočki Nezvanovoj koja je po svemu sudeći mogla postati velika ruska umetnica,u novom prevodu Katarine Brajović, objavila je izdavačke kuće Nova knjiga plus iz Beograda. Početkom 1849.godine Dostojevski je pripremio za štampu početak zamišljenog romana o devojci koja je, po svemu sudeći, mogla postat ivelika ruska umetnica – pevačica.

 

 

Desilo se, međutim, da je tada – kad je u „Otadžbinskim zapisima“ objavljen treći deo romana „Njetočka Njezvanova“, bez potpisa autora – pisac bio osuđen i upućen u Sibir.

 

Posle oslobađanja Dostojevski se vratio svom nezavršenom delu, uneo značajne ispravke, ali ga ipak nije dovršio. Nije nastavljena priča o talentovanoj devojci, ali je istorija provincijskog violiniste Jefimova ostala izrazita i ubedljiva. Istorija relativno kratkog i tragičnog života Jegora Jefimova, teški i strašni trag koji je ostavio na poćerku Njetočku Nezvanovu i zajedno s tim beskrajna predanost umetnosti – sve to čitaoca potresa dubinom preživljavanja, strašću i senzibilnošću.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..