Znate, recimo, baku ili deku koji divno pričaju priče i legende iz severoistočne Srbije, a naučili su ih verovatno još od svojih baka ili deka, zamolite ih da vam ispričaju neku, sve to lepo snimite mobilnim telefonom i pošeljete. Jednostavno, zar ne? Javite se i pomozite da zajedno sačuvamo vredno kulturno nasleđe! Legenda o lepotici Golubani sa Golubačke tvrđave, o steni Babakaj ili o vili Raviojli, samo su neka od zanimljivih predanja ovog kraja, koja se već decenijama ili vekovima prenose s kolena na koleno.

 

Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ u Golupcu i Klaster puteva kulture - Cluster of Cultural Routes pozivaju sve zainteresovane da se prijave za učešće na prvom konkursu čiji je cilj prikupljanje što više starih, gotovo zaboravljenih predanja severoistočne Srbije. Priče i legende moraju biti snimljene na teritoriji opština Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Majdanpek i Malo Crniće, i poticati upravo sa te teritorije, a video ili audio snimak pripovedača može biti napravljen mobilnim telefonom, kamerom, ili nekim drugim uređajem. Ukoliko niste u mogućnosti da dostavite snimak, pošaljite otkucano ili čitko ispisano predanje ovoga kraja.

 

Dostavljeni materijali biće trajno sačuvani kao nematerijalna kulturna baština Srbije, a najvredniji i najuspešniji biće objavljeni na veb sajtu Klastera puteva kulture (www.cluster-culturalroutes.org) i Tvrđave Golubački grad (www.tvrdjavagolubackigrad.rs), kao i na fejsbuk stranicama Народна Библиотека Голубац i rute Putevima zmajeva / Dragon Routes.

 

Prijave, sa zapisanom pripovetkom ili snimljenim pripovedačem koji govori određenu priču ili legendu, treba poslati na adresu Narodne biblioteke u Golupcu, do 30. septembra 2015 (rok je produžen za mesec dana zbog zainteresovanosti škola se se uključe u projekat).

 

Narodna biblioteka „ Veljko Dugošević “ Golubac

Cara Lazara 1, 12223 Golubac
Tel/faks: 012/678-136


email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Stručna komisija izvršiće preliminarni izbor autentičnih zapisa, a neke od pripovedača će i obići u mestu njihovog življenja.

Najbolje pripovedače i zapisivače očekuju nagrade! Biće dodeljena nagrada stručnog žirija, kao i nagrada za priču ili legendu koja je dobila najviše lajkova na Fejsbuku.

 

 - Drevne priče i legende se i dalje mogu čuti u mnogim krajevima Srbije. Veliki broj njih je u izumiranju i izumreće u potpunosti ako se u narednih nekoliko godina ne zapišu i ne podstakne njihovo očuvanje. Ipak, konkretnih aktivnosti na ovom polju još uvek nema, kao ni preciznih podataka o pričama i legendama kao nematerijalnoj baštini Srbije. Sa druge strane, sve te priče i legende mogu biti izvanredan resurs za razvoj kulture, kreativnih industrija i turizma, obogaćivanje i promociju turističke ponude, dok održivi turizam može doprineti njihovom očuvanju, pomoći lokalnom stanovništvu da razume vrednost usmenog stvaralaštva i motivisati mlade ljude da nastave prenošenje priča i legendi s kolena na koleno - objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.

 

Pokrovitelji projekta su Opština Golubac, Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..