U Starom Gradu u Korčuli, 09. i 10. kolovoza održale su se dvije večeri književnog programa Šušura,  festivala od riči, koji se već četvrti put zaredom  priređuje na trgovima ovog kamenog poluotoka. Tematska okosnica ovogodišnjeg izdanja festivala  bila je posvećena specifičnom ljetnom plažnom štivu, ljubavnim i krimi romanima, kolokvijalno nazvanim ljubićima i krimićima.  


Kauč usidren na trgovima ispred crkve Sv. Petra i katedrale Sv. Marka,  ugostio je mlade perspektivne autore i već etablirana književna imena iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Nakon katarzičnog nastupa bezimene mlade ženske klape, šušur je nakratko utihnuo i scenu prepustio majstorima književne vještine. Više stotina posjetilaca pomno je pratilo večer posvećenu “krimićima”, pa su imali prilike čuti dijelove političkog triler romana “Tito je umro” Mirjane Novaković (SR) i saznati nešto više o cyber kriminalu iz romana Želimira Periša (HR ) "Mima ili kvadratura duga". Skladno se nadopunjujući, brzo su otopili led te dali odličan uvod Anti Tomiću (HR) i Rumeni Bužarovskoj (MK) koji su u žanr inkorporirali “scene iz života”: političke malverzacije i novčane pronevjere u najvišim političkim vrhovima, koji čine zaplete tipične za zemlje u tranziciji.  


Dok su se tijekom sljedećeg dana gosti Šušur!-a prepuštali toplinskom valu na obližnjim otocima, Vrniku i Badiji, paralelno se odvijala radionica za djecu na plaži Banje, pod nazivom “Ko se voli taj se boji”, pretvarajući malene kupače u neke od njihovih omiljenih likova iz stripova i priča za djecu.


Večernji program drugog dana bio je  rezerviran za “ljubiće”, ugostivši nikad ranije viđenu kombinaciju gostiju. Od veterana regionalne književne scene Vladimira Arsenijevića (SR) i mladog karizmatičnog filozofa Srećka Horvata (HR) do Kate Mijić a.k.a. Kate Mitchell , kraljice ljubića iza koje  stoji preko dvije stotine objavljenih naslova. Mladi Stefan Bošković (CG) je nakon čitanja pažljivo odabranih dijelova svog erotskog romana “Šamaranje” završnicu programa prepustio rado viđenom gostu Šušura i miljeniku korčulanske publike Marku Tomašu (BiH) koji je ljubavnim i “teškim” stihovima iz zbirke "Crni molitvenik" zatvorio ovogodišnji književni program festivala.


Ovakav raznolik i geografski opširan sastav gostiju osigurali su i podržali su europska mreža Traduki i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a idejno osmislile, organizirale i izvele Jana Dolečki, Danka Dimitrijević, Marina Giunio, Nataša Janković i Nevena Janković.


Dojmovi publike, najbrojnije do sada, prepričavaju se u superlativima, a komentari gostujućih autora samo su dodatni vjetar u leđa organizatoricama festivala za buduća izdanja Šušura.


Ante Tomić: "Festival sa najboljim nogama! "


Mirjana Novaković: "Šušur, festival od riči, stručno je, ali i radoznalo koncipiran, ozbiljan je u namerama, u angažmanu i duhom, ali istovremeno i zabavan, opuštene atmosfere; etabliran, ali nevezan za establišment, baš onakav kakva i prava književnost treba da bude."  
Vladimir Arsenijević: "Korčulanski festival "od riči" Šušur jedan je od najbolje profilisanih malih književnih festivala u čitavom našem regionu. Sjajan izbor autora iz raznih zemalja regiona svedoči o živosti, pa i žilavosti, ovdašnjih književnosti kao i o snazi svojevrsnog post-jugoslovenskog (književnog) identiteta koji uspešno nadilazi sve lokalne prepreke i više snage i nadahnuća crpi iz uzajamnih sličnosti nego iz razlika. S druge strane, fascinatan broj Šušurovih posetilaca u generacijskom rasponu od sedam do sedamdeset sedam godina plus, tokom vrelih avgustovskih večeri u korčulanskom starom gradu, potvrđuje autentično interesovanje za ovakve događaje i nesumnjivo ukazuje da, uprkos svim pričama o neophodnosti razvoja književne publike i dubokoj krizi književnosti, ta publika u stvari postoji. Samo je potrebno znati pravi put do nje. Festival od riči "Šušur" i njegove sjajne organizatorke - col. Šušurete - već nam nekoliko godina uverljivo dokazuju da one taj put itekako dobro znaju."


Rumena Bužarovska: "Organiziran od strane pet super-žena na prelijepom otoku Korčuli, okružen tajnovitim gradskim kamenim zidovima, Šušur je puno više od festivala: on je proslava književnosti, graditelj prijateljstava za cijeli život, mjesto gdje se predrasude iskorjenjuju, a inspiracija buja. Prisustvovanje na Šušuru bilo je jedno od mojih najugodnijih literarnih društvenih iskustava te ću nastaviti biti odana prijateljica Šušura i obožavateljica Šušureta."


Stefan Bosković: "Ne znam odakle da počnem. Po deseti put pišem pa brišem prvu riječ. Najčešće krenem od početka. Ali za mene borovak na Korčuli i Šušuru nije imao početak. Nije imao ni sredinu, a ni kraj. Tek kada sam se vratio kući shvatio sam da sam se zapravo probudio iz nekog polusna. Sve je bilo bajkovito, ali ja bih ipak odabrao Šušur kao najbajkovitiji od svih mojih snova. Cijelo vrijeme razmišljao sam da li je tajna u Korčuli pa se Šušur tako savršeno naslonio na njeno kamenje, ili je Šušur tajna koja na ovaj način može živjeti i opstati samo na Korčuli. Ili je to samo do djevojaka koje su ga stvorile. Kako god se ova zagonetka razriješila, nikada više ne bih zaobišao Šušur, ni kao učesnik ni kao gledalac, jer za vrijeme mog nastupa nisam znao jasno da procijenim da li sam želio više da budem tu gdje sam, na pozornici, izložen kao Posejdon, ili u publici koja nije mogla biti divnija i duhovitija...Kad bih ga mogao nekako najbliže i najkraće opisati, rekao bih da je Šušur festival od sna i soli."


Srećko Horvat: "Ako postoji jedan književni festival na jadranskoj obali usred ljeta na koji bih se ponovo vratio onda je to bez dvojbe korčulanski Šušur. Uz idealnu ravnotežu opuštenosti, zanimljivih gostiju i relevantnih tema, Šušurete se polako pretvaraju u najagilnije promotorice književnosti u regiji."


Kata Mijić (Kate Mitchell): “Ponosna sam što sam bila dio Šušura. LJUBAV NIJE BILA SAMO TEMA ŠUŠURA, LJUBAV SE NA ŠUŠURU ŽIVJELA, OSJEĆALA, DIJELILA, a to je ono najljepše što se na festivalu dogodilo.”

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..