Međunarodni novosadski književni festival održaće se deseti put, od 24. do 28. avgusta. Na Trgu mladenaca u 21,00 sat zvanično počinje program ove bogate petodnevne međunarodne manifestacije. Međunarodni novosadski književni festival će biti u znaku francuske poezije - dest godina ovog festivala protiče u znaku afirmacije svetske poezije, predstavljanju, pre svega, najznačajnijih živih evropskih pesnika. Ako pored žive reči, izgovorene na Trgu mladenaca postoji još dokaza o važnosti ove manifestacije onda su to uloge koji pisci našeg Festivala imaju u svetu savremene književnosti i u opštim kretanjima i u sopstvenim literaturama, kao i mnoštvo visokih priznanja koje su naši gosti doneli sa sobom.

 

 

Naša publika nikada nije bila toliko povlašćena kao u Novom Sadu slušajući dobitnike takvih nagrada za poeziju kao što su Eliotova, Forvard, Malarmeova, Apolinerova, Gonkurova, Nagrada Francuske akademije, Maks Žakob, Helderlinova, Traklova, Šilerova, Leonc i Lena, Ana Zegers, Rilkeova, Atila Jožef, Nagrada Skandinavskog saveta, Servantesova, Lorkina, Herbertova, i mnoge druge.


Na festivalu će učestvovati oko sto pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca a poseban ton će dati preko dvadeset pesnika iz inostranstva, od SAD, Engleske, Francuske, Nemačke, Španije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske do Danske itd.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..