U petak, 10. jula, u 19.00, u okviru četvrtog ciklusa Večeri na Kosančiću nastupa književnik i muzičar Borislav Čičovački, koji će čitati odlomke iz romana „Raskovnik“ i „Muve na uzglavlju“. U muzičkom delu programa, autor će zajedno sa akordeonistom Aleksandrom Stefanovićem izvesti minijature Isidore Žebeljan i Bele Bartoka.


Borisalv Čičovački diplomirao je i magistrirao obou na Akademiji umetnosti, a biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Nastupao je kao solista sa raznim orkestrima u zemlji i van nje, kolibretista je dve opere Isidore Žebeljan i pisac pet romana – U starini ime mu beše Hemus, Crni kos a po polju božuri, Rastanak u četiri prizora, Raskovnik, Muve na uzglavlju, dve zbirke pripovedaka Nedopisane biografije ili Pismo iz Amsterdama, i O smrti i povratku, i jedne istorijske fantazmagorije Potamneli anđeli balkanskih ratova. Godine 1991. godine emigrirao u Amsterdam.


Večeri na Kosančiću pokrenute su 2012. godine u okviru akcije „Povratak knjige na Kosančićev venac“, koja je imala za cilj i da simbolički vrati knjigu, umetnost, publiku i pisce na mesto na kome je srpska i svetska kulturna baština uništena u bombardovanju 1941. godine.

 

PROGRAM VEČERI NA KOSANČIĆU

 

• Petak, 3. jul, u 19 sati program je otvorio akademik i dramski pisac Dušan Kovačević.
• Petak, 10. jul, u 19 sati razgovor sa Borislavom Čičovačkim koji će čitati odlomke iz romana Raskovnik i Muve na uzglavlju. U muzičkom delu programa Borislav Čičovački (oboa) i akordeonista Aleksandar Stefanović izvešće minijature Isidore Žebeljan i Bele Bartoka.
• Petak, 17. jul, u 19 sati razgovor sa Vladimirom Pištalom koji će čitati odlomke iz rukopisa Roman o Andriću i romana Milenijum u Beogradu.
• Petak, 7. avgust – specijalni gosti Večeri na Kosančiću - učesnici Međunarodne književne kolonije Srpskog književnog društva Tršić 2015. Beogradskoj publici će se predstaviti šest autora iz Srbije, zemalja regiona, Ukrajine i Velike Britanije.
• Petak, 14. avgust, 19 sati razgovor sa Milenom Marković koja će čitati poeziju.
• Petak, 21. avgust, u 19 sati razgovor sa NIN-ovim laureatom Filipom Davidom.
• Petak, 28. avgust, u 19 sati razgovor sa Božom Koprivicom. Odlomke iz njegovih dela čitaće jedna istaknuta srpska glumica..

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..