Četvrtak, 28. maj u 19h / CZKD - Izloženost avangardi – Taksidermija ili Revolucija: Mali požar u avant-garden-u razgovor sa Sergejom Vladimirovičem Kudrjavcevim. Izdavačka kuća Gileja iz Moskve se već više od 20 godina pozicioniše kao beskompromisna alternativa bezbrojnim politički mimikričnim, ideološki promiskuitetnim izdavačima, jer u svom opusu sadrži kako radikalne leve mislioce, tako i avangardiste svih mogućih nivoa afirmisanosti (uglavnom su u pitanju isključivo ekstremi: najpoznatiji i bukvalno “izvađeni iz fioke”), sa veoma jasnim zaključkom: bez levice nema ni avangarde.

 

Osnivač i glavni urednik Gileje, Sergej Vladimirovič Kudrjavcev, pričaće sa Adamom Ranđelovićem o kastraciji (redukciji sadržaja do svođenja na puku dekorativnost)  avangarde kao opšteevropskom pristupu komercijalizacije imanentno subverzivnih, radikalnih i progresivnih pokreta sa početka prošlog veka. Ilustovaće to svojim iskustvima sa odnosom ruske čitalačke publike prema nedvosmislenoj orijentisanosti njegove izdavačke kuće.

 

Ovaj razgovor je prvi u ciklusu “Izloženost avangardi: Taksidermija ili ravolucija” koji će uređivati Adam Ranđelović u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Ovaj ciklus će se baviti i reaktuelizacijom istorijskih avangardi, ispitivanjem njihovog revolucionarnog potencijala i pokazivanjem na konkretnim primerima njihovog banalizovanja.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..