Izdavačka kuća „Nova knjiga” ima zadovoljstvo da najavi okrugli sto  „Književni plamen Vargasa Ljose” koji će se u Crnoj Gori održati 20. juna u čast dolaska slavnog hispanoameričkog pisca i peruanskog nobelovca Maria Vargasa Ljose u Crnu Goru. Veliki pisac će posetiti Crnu Goru od 19. do 22. juna ove godine i naša je želja da ga dočekamo, da sa njim razgovaramo, da mu predstavimo naš izdavački program i prevode, knjižare i kulturne manifestacije, i da posvetimo punu pažnju njegovom izuzetnom delu.


U razgovoru uz prisustvo pisca učestvovaće istaknuti stručnjaci iz Srbije, Crne Gore i celog  regiona čije ćemo priloge i autorizovane diskusije objaviti u posebnom tematskom zborniku.


Dela Vargasa Ljose odavno su prerasla okvire peruanske, pa i hispanoameričke književnosti. Malo koji savremeni pisac je doživeo tako široku recepciju u svim kutovima modernog sveta i malo se koji autor toliko dramatično menjao kroz vreme. Tema konferencije „Književni plamen Vargasa Ljose” inspirisana je preispitivanjem položaja pisca i književnosti u misli i delu Vargasa Ljose i njegovom idejom da je književnost vatra, nepokorna i uvek drugačija, beskompromisna i večna. U kojoj je meri Vargas Ljosa svetski, u kojoj meri hispanoamerički i peruanski, a u kojoj meri i “naš” pisac, kako se Vargas Ljosin opus prilagođavao izazovima savremenog trenutka i koliko je uspevao da ostane sebi dosledan, da li je i koliko imao odjeka u našim literaturama i kako je čitan u svetu i kod nas – samo su neka od važnih pitanja koje tema „Književni plamen Vargasa Ljose” uokviruje. Učesnici će govorili o različitim aspektima književnog dela Maria Vargasa Ljose, recepcije ili poetičkih ukrštanja sa našim književnostima...


Okrugli sto i mali simpozijum „Književni plamen Vargasa Ljose” biće organizovan, dakle, 20. juna ove godine u prisustvu samog autora što mu daje jednu vrstu izuzetnosti. Izlaganja će biti na jezicima koji ne zahtevaju prevođenje, na španskom ili engleskom uz prevod za publiku.
 Želeli bismo da izrazimo zadovoljstvo zbog ove prilike da se sretnemo i razgovaramo o književnosti i radujemo se okruglom stolu na kojem i Vas očekujemo. Nadamo se da ćete svoje čitaoce, gledaoce i slušaoce obavestiti o ovoj lepoj prilici i o njoj kao i uvek do sada uspešno izveštavati.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..