U ponedeljak, 04. maja 2015. u 19:00 / Dom omladine Beograda//Klub - Često osporavan, tretiran kao klinačka razbibriga ili palp, strip je godinama mukotrpno krčio put do konačnog imenovanja u "devetu umetnost". Od svojih početaka, strip je nosio oreol vizuelne književnosti.

 

Danas, neki od najznačajnijih književnih i filmskih stvaralaca i muzičara crpe inspiraciju i energiju upravo iz stripa, koji se legitimno izučava na umetničkim školama. Tribina "Među oblačićima - strip i književnost" je zamišljena, pre svega, kao debatni klub uz aktivno učešće publike.


Da li strip ima književnu vrednost? Kada "oblačići" postaju književnost? Na koji način se književno delo adaptira u strip? Kako su književni junaci i čuveni pisci postali strip junaci u "Ligi izuzetnih džentlmena" i "Družini Dardaneli"? Koja je razlika između američkog stripa, francuske grafičke novele i japanske mange i gde smo tu mi? Gde je veza stripa, filma i književnosti? Koji su stripovi inspirisali književna dela i obratno? Da li su Alan Ford, Zagor i Korto Malteze podizali čitalačku svest? Zašto je Umberto Eko strip zaluđenik? Da li je lakše probiti se u inostranstvu kao strip scenarista ili romanopisac?

 

Kultna strip figura, ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima, autor prvog srpskog dugometražnog animiranog filma, Aleksa Gajić, govori o svojim počecima, uzorima i prenosi svoja iskustva o prožimanju teksta i crteža.

 

Filmski i strip scenarista i nagrađivani književnik, profesor Đorđe Milosavljević, već duže od četvrt veka se aktivno bavi stripom. Prvi je kod nas na predavanjima koje drži na Fakultetu dramskih umetnosti uveo seminar na kojem se izučava dramaturgija stripa.

 

Prisutni će biti u prilici da se upoznaju i sa najnovijim izdanjima naše i svetske strip produkcije.

 

Gosti: Đorđe Milosavljević, filmski i strip scenarista, Aleksa Gajić, strip autor i reditel.

 

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..