U poslednje dve godine KO GRADI GRAD je kroz inicijativu Pametnija zgrada pokrenuo pionirski poduhvat pristupačne stanogradnje koju iniciraju sami građani. U petak 24. april od 18h, u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16), otpočinjemo prezentacijom i diskusijom o odnosu države i kolektivne samogradnje. Posle kraćeg pretstavljanja Pametnije zgrade, svoja iskustva preneće nam arhitekta i urbanista Ari van Vijharden (Arie van Wijngaarden), projektni menadžer Agencije za zemljište grada Amsterdama.

 

Ari je u ime gradske administracije bio jedan od ključnih ljudi za realizaciju nekoliko stambenih blokova koje su u Amsterdamu izgradili građani. Ovaj, i u Holandiji relativno novi pristup stanogradnji otvara pitanja koja su značajana i za Beograd: koji su zadati uslovi za kolektivnu samogradnju, koji su motivi gradskih vlasti za podršku ovakvom modelu razvoja, kako se i da li se situacija menja posle realizacije prvih stambenih objekata ovoga tipa? U razgovoru će nam se pridružiti Đorđe Mojović, stručnjak iz oblasti stanovanja, pokretač Programa za urbani razvoj iz Beograda.

 

Drugi deo programa je radni sto u subotu 25. aprila od 12 do 18h, u prostoru Učitelja neznalice i njegovih komiteta (Resavska 21, stan br. 5), na kojoj ćemo se baviti pripremom pristupa Pametnije zgrade javnim institucijama. Radionicu će voditi Ari van Vajnharden.


Slobodno povedite i zainteresovane prijatelje. A ukoliko želite da se upoznate sa prethodnim aktivnostima Ko gradi grad i Pametnije zgrade, posetite: kogradigrad.org

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..