Subota, 25. april, 11h - Kad je shvatio da nikad nije ni pomislio na činjenicu da se Švedska suočava s problemima seksualnog uznemiravanja na poslu, kao i na razlike u primanjima između muškaraca i žena koji rade isti posao, ili na to da žene nedeljno neplaćeno rade čitavih dvadeset sati više nego muškarci, Larš Ejnar je shvatio da je i on sam seksista.


Smatrao je da je bolji od žena, samo zato što je muškarac.

Ovo je lična priča o tome kako se prelazi put od seksizma do feminizma.

Seksista u Švedskoj? Da li je to uopšte moguće? U Švedskoj, zemlji jednakih mogućnosti? Poslušajte predavanje Larša Ejnara.

Lars Einar Engström (Larš Ejnar Engstrem), aprilski gost Krokodilove Kuće za pisce, po profesiji psiholog, slobodni je pisac i predavač iz Švedske. Autor je četiri knjige eseja, od kojih su tri prevedene i na engleski jezik. Redovno piše kolumne za Švedsku poslovnu školu, a svoje tekstove objavljuje u raznim novinama i časopisima širom Skandinavije. Sarađuje i s organizacijom Catalyst iz Njujorka, za koju piše tekstove o rodnoj i drugim vrstama ravnopravnosti.

Larš Ejnar Engstrem držao je predavanja o rodu, ravnopravnosti i liderstvu u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Rusiji, Poljskoj, Holandiji, Sjedinjenim Državama… Živeo je i radio u Parizu, Londonu i Briselu.

Trenutno piše knjigu o seksizmu, rasizmu i rodnoj raznovrsnosti u Evropi.

Objavljeni naslovi:

2011 “Your Career in your Hands” (zajedno sa Majklom Vornerom).
2010 “En sexsists funderingar” (Razmišljanja seksiste)
2007 “Sexistens karriärhandbok för unga kvinnor” (Seksistički priručnik kroz karijeru za mlade žene)
2005 “En sexists bekännelser” (Ispovesti seksiste), prva objavljena knjiga koja je izazvala mnogo pažnje medija i javnosti. Prevedena je na nekoliko jezika, a dobila je i nagradu “The Big Barrier Demolisher Prize”.

Kuća za pisce, prvi rezidencijalni program za pisce u Beogradu, osnovalo je udruženje Krokodil 2012. godine. Do sad je u njemu boravilo 29 autora iz trinaest evropskih zemalja, na jednomesečnoj stipendiji u glavnom gradu Srbije.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..