U utorak 07.04. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Učestvuju: Gojko Tešić, Mileta Aćimović Ivkov i Dragana Beleslijin / Između žene i mene/nepremostivi,/bezdani /zjapi/smeh… N.M. /  Pseudonim Nenada Mitrova je skrivao identitet Jevrejina Alfreda Rozencvajga, rođenog 1896, koji je 1941, stavljen pred ultimatum - da bude ubijen ili da sastavi spisak novosadskih intelektualaca komunistički opredeljenih, izabrao samoubistvo, otrovom iz gasnog rešoa.

 

Prevođen na mađarski i poljski jezik, kod nas je retko tumačen. U rukopisu je ostalo pet knjiga poezije i proze, zbirke Dve duše, Kroz klance i jadikovce i ciklus Bespuće crnoga spruda u zbirci Tri prema jedan za poeziju. Radomir Konstantinović ocenjuje njegov izraz kao formalno cerebralan i racionalno suzdržan. Ironični smeh odzvanja ovom poezijom, pesimističnom i gorkom.

 

„Možda je jedna uznemirena epoha istorijske neizvesnosti i velikog istorijskog stvaranja, u kojoj je i Nenad Mitrov kroz tragediju našao oslobođenje od svoga tela, u kome je, zatvoren kao u mračnoj ćeliji, stradao, doprinela tome da se pregršt do sada objavljenih stihova ovoga pesnika zanemari; možda je, pomišljam, istorija nadjačala ovaj govor apsolutne egzistencije svedene na prostore materije, mesa i krvi, tu, gde se oseća, kao nigde inače, čovek kao jedno stvoreno delo. (...) zahvaljujući svom udesu, uprkos pokušavanju da pronađe spasenje u mistici, nije postao naš pesnik mističar."
                                                                                                                                                                                                                                                            Radomir Konstantinović

 

Dragana Beleslijin (Novi Sad, 1975) diplomirala je Srpsku književnost i jezik u Novom Sadu. Magistrirala je temom Parodija i parodijski postupci Jovana Sterije Popovića. Disertaciju Modeli stvarnog u kontekstu autoreferencijalnosti poezije i proze Judite Šalgo odbranila je 2013. Knjige: Sterijine parodije – iskušenja (post)modernog čitanja, Telo pesme, Dan, kontekst, brzina vetra, Pisati dalje – izabrane kritike. Priredila je knjigu izabranih pesama Tanje Kragujević, autorka je stotinak tekstova – književnoistorijskih studija o srpskoj književnosti XVIII, XIX i XX  veka, te kritičkih prikaza u periodici i u zbornicima. Članica je Uređivačkog odbora (i žirija) Književnog festivala Milici u pohode, žirija za dodelu nagrade Lenkin prsten i uređivačkog odbora Letopisa Matice srpske i časopisa Interkulturalnost. Zaposlena je kao viši stručni saradnik u Matici srpskoj na Projektu Srpska enciklopedija.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..