U ponedeljak, 06. aprila 2015. u 19:00 u Klubu Doma omladine Beograda - Gosti: Vladimir Kolarić, frontmen beogradskog sastava „Veliki prezir“ i član benda „Škrtice“ i Dragan Bošković, profesor savremene srpske književnosti na FILUM-u Kragujevcu. "Rokenrol na papiru" je prva u nizu tribina koje pokreće Dom omladine Beograda. Zajednički imenitelj im je da se ne bave standardnim, oveštalim temama iz književnosti, već naizgled rubnim, mnogo interesantnijim mlađoj publici.

 

“Rokenrol na papiru” ima za cilj otkrivanje književnog značaja i uticaja koji je na književnost ostvario jedan od najznačajnijih fenomena savremene kulture. Tribina je zamišljena kao debatni klub, uz aktivno učešće publike.


Koje je mesto Milana Mladenovića i Džonija Štulića u našem pesničkom Panteonu? Da li bi bez Duška Trifunovića bilo Bijelog dugmeta? Koliko je poezija Boba Dilana i Lu Rida uticala na društvena zbivanja šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka? Kako su Leonard Koen i Dejvid Birn postali uvaženi romanopisci? Koliki čitalački potencijal imaju biografije i autobiografije rok zvezda? Da li je domaća muzička kritika i esejistika u krizi? Ima li hip-hop poezija danas veći uticaj na mlade od lektire?


Jedan od najuticajnijih rokenrol poeta kod nas i pasionirani čitalac knjiga iz te oblasti, Vladimir Kolarić Kole, govoriće o velikim rok pesnicima i knjigama koje su uticale na njega. Uz Koletovu plej listu biće reči o njegovim iskustvima sa obe strane stejdža.


Dobitnik nagrade „Meša Selimović“, pesnik i univerzitetski profesor, Dragan Bošković Gale, uvrstio je na seminaru koji vodi, niz predavanja o značaju rok poezije. Saznajte čije pesme moraju znati studenti za šesticu, a koje za desetku.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..