Na Savamala Book Festu koji će se u Mikser House-u održati od 22-28. marta u okviru pratećeg programa u nedelju 22. marta sa početkom u 19h biće održan razgovor na temu romana „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka.

 

Učesnici razgovora biće Filip David, naš ugledni književnik i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine, Biljana Srbljanović, naša najuspešnija dramska spisateljica i Vladimir D. Janković, prevodilac.

 

Razgovor će voditi Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće „Booka“.

 

Roman „Pokoravanje“ delo je koje je obeležilo prva tri meseca ove godine, pojavilo se u francuskim knjižarama 7. januara, a autor je tog istog dana osvanuo na naslovnoj stanici magazina „Šarli Ebdo“ u koji su nakon par sati upali muslimanski teroristi i izvršili nezapamćen zločin. S ozbirom da je tema romana pobeda muslimanskog kandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj i ubrzan prelazak prvo te, a potom i okolnih država u islam, Uelbek je još jednom dospeo u žižu javnosti, zbog pretnji je čak morao da napusti Pariz pod policijskoj pratnjom, a sve najavljene promo aktivnosti vezane za knjigu bile su otkazane.

 

Knjiga je potom porušila sve rekorde u prodaji, prvo u Francuskoj gde je do sada prodato više od 400.000 primeraka, potom i u Nemačkoj i Italiji tako da je za manje od tri meseca roman prodat u preko 1.000.000 primeraka samo u ove tri zemlje.

 

Srbija je svoje izdanje dočekala manje od mesec dana nakon francuskog i srpski je tek četvrti svetski jezik na kome je ova knjiga objavljena. Uspeh ni ovde nije izostao, „Pokoravanje“ je druga najprodavanija knjiga u Srbiji u februaru (iza romana „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida), upravo je iz štampe izašlo treće izdanje knjige, a mnogobrojni članci, osvrti i komentari u medijima i na društvenim mrežama garant su da će „Pokoravanje“ imati svoj dug i uspešan život u domaćim knjižarama.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..