Izdavačko preduzeće „Prosveta“ predstavlja svojim čitaocima i poštovaocima nove knjige, među kojima su neki već poznati naslovi u novom ruhu, ali i nekoliko potpuno novih izdanja. Drugo, prošireno izdanje knjige čuvenog srpskog geografa Jovana Cvijića, “O balkanskim psihičkim tipovima” upravo je izašlo iz štampe u izdanju IP “Prosveta”. Knjiga sadrži pogovor Petra Džadžića, a već se može nabaviti u “Prosvetinim” knjižarama.


Spisak novih knjiga „PROSVETE“: Jovan Cvijić: “O balkanskim psihičkim tipovima”, Aleksandar Dikić: “Nastanak i nestanak jedne države”, Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac : “Golubica kralja Petra I”. U štampi: Mihail Ljermontov “Proza”, Konstantin iz Ostrovice: “Uspomene janičara”, Jozef Holeček “Marko Miljanov”

 

Jovan Cvijić bio je jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih, a slobodno se može reći, i balkanskih geografa. Pešice ili na konju, tokom punih 38 godina prešao je na hiljadu kilometara širom Balkanskog poluostrva. Ono što je Cvijić uradio na geografskom proučavanju naše zemlje i Balkana po obimu i značaju je ravno radu čitave generacije naučnih radnika, a ne samo jednog čoveka.


Druga oblast Cvijićevog naučnog istraživanja bila su stanovništvo i naselja, psihološki tipovi pojedinih krajeva Balkana kao i migracije na prostoru naše zemlje i Balkanskog poluostrva. Bio je to prvi naučnoistraživački pokret evropskih i svetskih razmera. Rezultati tih istraživanja su objavljeni u više desetina tomova „Naselja“ u izdanju SANU, a ova knjiga u izdanju naše kuće najbolji je pokazatelj da su njegova dela iz antropogeografije i danas aktuelna.    U knjižarama „Prosvete“ je i knjiga Aleksandra Dikića pod nazivom: „Nastanak i nestanak jedne države – Pravda za memorandum“, studija koja oživljava vreme pred i u vreme raspada Jugoslavije, ali i opisuje sve što mu je prethodilo...


Osamdesete godine XX veka donose kulminaciju ekonomske, socijalne i političke krize jugoslovenskog društva. Sve ideološke rezerve bile su iscrpljene, a svi oprobani mehanizmi pokazali su se neuspešnim u sudaru sa problemima koji su, poput zemljotresa, iz temelja potresali Jugoslaviju.


Upotreba i zlouopotreba "Memoranduma", dokumenta pripremanog u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, a nikad potpuno završenog i objavljenog, često je bila praćena neznanjem, politikanstvom i providnom propagandom. Ova analiza političke, ekonomske i nacionalne diskriminacije srpskog naroda u okviru južnoslovenske zajednice zloupotrebljena je na neviđeno, kao još jedan razlog rastakanja zajedničke države.


Autor ove knjige u uzbudljivom, odmerenom i znalački napisanom tekstu, prati proces stvaranja prve i druge Jugoslavije i njihov konačni, žalostan kraj.  

 
U izdanju „Prosvete“ krajem prošle godine izašla je knjiga priča „Golubica kralja Petra I“,  autora Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, pisca nekoliko proznih i pesničkih knjiga. Knjiga je posvećena stogodišnjici Velikog rata i sadrži izabrane i nove priče o znamenitim srpskim vladarima i naučnicima.    


“Prosveta” je pripremila i dala u štampu knjigu proze Mihaila Ljermontova, u čast dvestogodišnjice rođenja velikog pesnika, knjigu “Uspomene janjičara” Konstantina iz Ostrovice, jedno retko svedočenje o jedinicama elitnih turskih jedinica sastavljenih od poturčenih hrišćana,  kao i knjigu češkog pisca Jozefa Holečeka o Marku Miljanovu. Holeček je dugo boravio u Crnoj Gori, susretao se sa Miljanovim, boravio u njegovoj kući i dao jedan neobični portret ovog srpskog i crnogorskog junaka i pisca. Poslednje tri knjige su reprinti ranijih izdanja “Prosvete” u čast sedamdeset godina od osnivanja naše kuće.  

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..