Utorak 03.03. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Knjigu Vrati se i kaži zbogom, nastalu metodom automatskog pisanja putem dopisivanja elektronskom poštom, literarni i izvođački tekst nastao eksperimentalnom formom poetskog dijaloga, objavilo je Hrvatsko društvo pisaca u decembru 2014. Raphaëlle Oskar + Srđan Sandić/Srđan Sandić + Raphaëlle Oskar. Učestvuju: Jordan Cvetanović, Bojan Marković i autori.

 

„Bilo mi je zanimljivo čitati ovaj tekst zbog pokušaja da ne shvatimo kada govori muškarac, a kada govori žena; što znači ukinuće spolova, a to je nešto novo! Neće biti jednostavno za čitatelje, no njima više ništa nije jednostavno; ali u ovim vremenima je takav eksperiment važan, i potreban. Naravno da sam ja neka druga generacija, ali me baš zbog toga zanima kako ova nova vidi naš svijet i kako zbog tih novih vremena pokušava naći i novi izraz.“ - Irena Vrkljan, književnica

 

“Raspusni razgovori s regionalnim književnostima (preciznije, s arhetipovima i stereotipima o regionalnim književnostima) nikad se ovdje ne događaju bez osviještenoga odmaka, ali nikad ni previše izdaleka. R. Oskar i S. Sandić izazivaju čitatelje viškovima učitanih značenja, ali ih u isto vrijeme zavode savršeno lakom prohodnošću tekstova u oba smjera čitanja. Unatoč takvoj fleksibilnosti strukture, knjiga pokazuje odlike vrlo stabilne cjeline. Materijal se postupno razvija tako što svaki njegov dio potiče stvaranje sljedećeg. Ta se gradnja, istina, ne ukazuje kao roman rijeka, nego više kao pjesma pljusak. S čestim razvedravanjima.” - Darko Lukić, teatrolog
            
 Raphaëlle Oskar (‘86) komponuје, piše drame, poeziju i prozu. Objavljuje na kulturnim portalima, III programu Hrvatskog radija, u magazinu DUST (Berlin/London). Sarađuje s Međunarodnim književnim festivalom u Berlinu. Koautorka je i performerka predstave EX-POZICIJA Bacača sjenki, autorka komada Isla Candela (Volksbühne, Berlin, ‘14/15), autorka i izvođačica u Nabavit ću si mačka (LAB &TD) i I WILL BE YOUR AUDIO GUIDE (Month of Performance Art, Berlin). Glumi u pozorišnim predstavama. Na Katoličkom seminaru Slobodnog univerziteta u Berlinu istražuje istoriju, jezike, ritualne prakse i filozofije Arapa, Jevreja i Grka na Mediteranu u kasnoj antici i ranom srednjem veku.


Srđan Sandić (‘85) je pisac, novinar, književni i pozorišni kritičar, kolumnista. Objavljuje za niz kulturnih medija u Hrvatskoj i regiji: III program Hrvatskog radija, mvinfo.hr, kulturpunkt.hr, mi2.hr, ba- lkanwriters.com, Zarez, Tema, Kazalište, queer.hr, booksa.hr…. Edukovao se na Fakultetu političkih nauka, Mirovnim studijama, UN akademiji,  Ženskim studijama u Zagrebu, Experimental theater academy u Estoniji i Sloveniji. U Multimedijalnom institutu vodi program Cruising sa Srđanom Sandićem, gde ugošćuje teoretičare i umetnike. Član je Hrvatskog društva pisaca. Objavio je knjigu drama S(i)nu bez s(i)nova i knjigu razgovora s autorkama Književne večeri sa Srđanom Sandićem. Izvedena dela: monodrama Zagreb Mon Amour u režiji Franke Perković, Sinu bez snova u režiji Paola Tišljarića, radiodrama Sinu bez snova u režiji Marija Kovača. Kao dramaturg surađivao je na projektima Lux in Tenebris (Teatar &TD), Mala noćna čitanja, Ženski pozdrav Matošu (Centar za ženske studije).

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..