Prva  promocija zbirke priča U stočnom vagonu Nevena Ušumovića, hrvatskog pripovedača koji živi i radi na relaciji Kopar-Umag (izdanje Književne radionice Rašić i Hrvatskog kulturnog udruženja Antun Gustav Matoš, 2014) biće održana u četvrtak, 12. februara 2015. od 19 časova u UK Parobrod. O ovom svojevrsnom  ‘’bibliovagonu’’  iz Ušumovićevih ranije objavljenih proznih knjiga (7 mladih [1997], Antologija Fak:YU, [2001], Makovo zrno [2009] i Rajske ptice [2012]) govoriće Tamara Krstić, književna kritičarka i novinarka Radio Beogradа.

 

Neven Ušumović rođen je u Zagrebu, detinjstvo je proveo u Subotici,  u književnoj kritici spominje se kao „pisac granice“.  Njegovi radovi sastavni su deo antologije Best European Fiction (2010) koju je uredio Aleksandar Hemon. Prevodio je Belu Hamvaša, Adama Bodera, Petera Esterhazija i Ferenca Molnara jer je mađarski jezik počeo da uči iz nostalgije za bačkim zavičajem...

 

Kritika je do sada uočila u njegovom stvaralaštvu veliki uticaj mađarskog pisca takođe iz Subotice Geze Čata (Szabatka 1887 - Subotica 1919). U izboru priča koje su objavljene u knjizi U stočnom vagonu Ušumović potencira teme iz poslednjih godina prošlog veka, Suboticu  u ratno i poratno vreme, progovara o rascepljenosti porodica, o ćutanju o zločinima, pasivnom otporu  ugroženosti pojedinca a motiv granica je sveprisutan kao politički, kulturni i emotivni izazov.

 

Predstavljanje priča  U stočnom vagonu pružiće priliku našoj publici da čitajući ga u originalu, od ovog mladog i cenjenog pisca dobije  odgovore na pitanja koja se sve češće postavljaju piscima sa ex-YU prostora: ima li zajedničkog kulturnog prostora za pisce i čitaoce koji se razumeju, iako potiču iz sada različitih država i kako se ta prostorna razdvojenost očitava u njihovom stvaralaštvu.


Ušumović će posle Beograda,  još jedino logičnim gostovanjem  u Subotici, zatvoriti ovaj krug, ovog puta, ne putopisa, nego književne promocije.

 

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..