Izdavačka kuća Booka i u 2015. godini nastavlja sa praksom objavljivanja kvalitetnih dela savremenih pisaca, knjiga će biti više nego protekle godine, u planu je čak 11 naslova, a neke od njih će izazvati ozbiljne polemike. Svedoci smo potresnog i mučnog događaja koji je potresao Francusku, Evropu i svet na samom početku nove godine, a nekako se pogodilo da će u januaru i februaru izaći dva nova ostvarenja sa više nego aktuelnom temom odnosa islamskog i zapadnog sveta.


Krajem januara pojaviće se knjiga Opčinjenost najgorim nove zvezde francuske književnosti Florijana Zelera za koju je dobio nagradu „Interallie“ za roman godine. Priča o putovanju dva evropska pisca u Kairo na Sajam knjiga gde, svako na svoj način, doživljavaju kulturološki šok u susretu sa sve ozbiljnijim uticajem islamske religije na svakodnevni život je delo sa odjecima Kamijevog Stranca, ali i novijih dela Frederika Begbeda i posebno Mišela Uelbeka. Izazvalo je dosta pažnje i donelo piscu slavu ali i ne mali broj pretnji od strane radikalnih muslimana.


Još više potresa izazvaće definitivno roman koji u Srbiji izlazi 5. februara, Pokoravanje pomenutog Mišela Uelbeka, jednog od najvećih i svakako najkontroverznijih pisaca današnjice. Objavljen istog dana kada se dogodio jezivi napad na časopis „Charlie Hebdo“ roman je već proglašen delom godine i pokrenuo lavinu optužbi na račun autora. Premisa romana je krajnje provokativna – Francuska posle predsedničkih izbora 2022. godine postaje islamska država, na čelu je predsednik iz Muslimanskog bratstva, a godinama podrazumevane građanske slobode i prava žena nestaju preko noći. Ovo delo će u mesecima pred nama biti predmet ozbiljnih analiza, napadi zbog navodnog antiislamizma će se pokazati kao besmisleni jer je Uelbek u njemu samo pokazao moguću evoluciju jednog demokratskog društva u nešto što je pre samo par decenija bilo nezamislivo.


Prvi tiraž romana od 220.000 primeraka u Francuskoj je razgrabljen za 10 dana, a nemački izdavač je prvo izdanje štampao u čak 270.000 primeraka zbog do sada nezabeležene tražnje. Srbija je među prvih 5 zemalja sa prevodom ovog romana koji će vrlo brzo probiti granicu od milion prodatih primeraka.


Osim ova dva savremena francuska autora početak ove godine doneće i mračno ali jako zabavno delo kultnog japanskog autora Rjua Murakamija Karaoke strave, furiozni prikaz modernog Japana i neverovatnih generacijskih razlika koje kulminiraju u pravom ratu grupe mladića sa ekipom sredovečnih žena. Ovaj žestok roman iz štampe izlazi sredinom marta.
Već u aprilu sledi nova književna bomba – izlazi prva od šest knjiga serijala Moja borba, norveškog autora Karla Ovea Knausogora. Pisac koji je naglavačke okrenuo savremenu prozu napisavši delo kojim je ceo svoj život do najsitinijih i najintimnijih detalja izložio javnosti stekao je reputaciju „Prusta XXI veka“, ovo delo je prodato u preko 600.000 primeraka samo u Norveškoj i prevedeno je na više od dvadeset svetskih jezika.


Andres Neuman, argentinski autor za koga je legendarni Roberto Bolanjo rekao da predstavlja budućnost hispanoameričke književnosti biće premijerno predstavljen u maju mesecu romanomRazgovori sa sobom.  Duboka, potresna i maestralno napisana priča o raspadu porodice zbog smrtne bolesti oca ispripovedana je iz tri ugla: očevog, majčinog i sinovljevog i ovaj svojevrsni rašomon osvetljava nijanse međuljudskih odnosa i krhkost ljudskih bića sa ljubavlju kao silom koja može da bude i stvaralačka i rušilačka.


Početak leta obeležiće svakako novi roman sada već proslavljenog Bekima Sejranovića poznatog po uspešnim romanima Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj. U svom najličnijem ostvarenju pod nazivom Tvoj sin,Hucklberry Finn, Bekim sa ocem i prijateljem „crncem“ kreće u rečnu avanturu i ploveći rekom Savom ka Crnom moru doživljava neverovatne epizode raščišćavajući usput sopstveni život koji je dospeo u ćorsokaka upoznajući na pravi način svog oca sa kojim je ceo život proveo u tihom sukobu.


Prvi deo godine u velikom stilu će zaokružiti jedan zbilja poseban roman, Priča za biće vremena japansko-kanadske autorke Rut Ozeki, unikatne pojave u svetu savremene književnosti koja se dokazala u svetu filma i književnosti (ovim delom ušla je u najuži izbor za nagradu Booker), a i prva je žena sveštenik zen budizma. Topla priča o neprilagođenoj tinejdžerki koja piše dnevnik i spisateljici koja taj dnevnik pronalazi i čitajući ga upoznaje se sa devojčinom sudbinom. Prepun nežnosti i humora ovaj roman zadire u sâmu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.


Na beogradski sajam knjiga Booka izlazi sa tri naslova, dva potpisuje vodeći savremeni ruski autor Viktora Peljevina: reizdanje sjajnog dela Empire V i još neverovatniji nastavak tog romana – knjiga Betmen Apolo. Kako je najmisteriozniji evropski autor nastavio svoju sagu o vampirima u modernoj Moskvi saznaćete sredinom oktobra. Osim Peljevina još jedan hit autor ima novo izdanje, američki spisateljski i izdavački mag Dejv Egers, autor mega hita Krug svojim novim delom Hologram za kralja ispisuje storiju o očajnom američkom službeniku koji odlazi u Saudijsku Arabiju ne bi li zaključio veliki posao za američku IT kompaniju. Vrhunska satira na temu novog svetskog poretka obezbedila je Egersu nominaciju za vodeće američke književne nagrade, a u novembru stiže i visokobudžetna ekranizacija u režiji Toma Tikvera sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi.


Ljubitelji žanrovske književnosti nemaju razloga za brigu, edicija „žanr“ biće krajem godine dopunjena remek-delom Godišnja doba kralja horora Stivena Kinga. Po mnogima vrhunac u stvaralaštvu američkog autora ova zbirka donosi četiri briljantne novele, a dovoljno je reći da je po jednoj od njih nastao film „Bekstvo iz Šošenka“ i jasno je kakav će ovo praznik za ljubitelje žanrovske proze biti.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..