NR Kina je počasni gost 59. Međunarodnog sajma knjiga koji će se ove godine održati u periodu od 26. oktobra do 2. novembra. Kini je ovo prvi put da u svojstvu počasnog gosta učestvuje na sajmovima u centralnoj i istočnoj Evropi, i deseti put kako u tom statusu učestvuje na važnim međunarodnim sajmovima knjiga u svetu.

 

S obzirom na to da se 2014. godine obeležava i petogodišnjica uspostavljanja strateškog partnerstva između Srbije i NR Kine, slogan ovogodišnjeg počasnog gosta glasi: Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost.

 

Ovogodišnji sajam nije samo prilika da se detaljno predstave značajna dostignuća koja je Kina ostvarila u oblasti izdavaštva u periodu od otvaranja i reformi naovamo, već se njime pruža i mogućnost daljeg podsticanja saradnje naše dve zemlje u ovoj oblasti, uz istovremeno jačanje partnerstva naših zemalja i prijateljstva naša dva naroda.


Kina posebnu važnost pridaje ovogodišnjem gostovanju na Beogradskom sajmu knjiga i svim aktivnostima u vezi sa tim, pa su iz tog razloga posebno pažljivo izvršene pripreme, počevši od dizajna samog štanda, preko organizacije izložbi i aktivnosti vezanih za susrete s piscima i susrete izdavača. Kineski štand se nalazi na drugom spratu Xale 2A Beogradskog sajma i zauzima površinu od 1000 m². Podeljen je u sedam zona, i to: izložbeni prostor „Upoznaj Kinu kroz knjige“ (izložbeni prostor izdavača), „Izložba drevnog kineskog izdavaštva i štamparstva“, „Izložba srpskih dela prevedenih na kineski i kineskih na srpski“, „Izložba kineskih dela objavljenih u okviru projekta Kineski klasici na stranim jezicima“, „Sve o kineskoj kulturi čaja“, „Izložba knjiga o Kini“ i „Doživite kinesku tradicionalnu kulturu“. Na ovogodišnjem sajmu biće izloženo i predstavljeno preko pet hiljada najboljih naslova 71 izdavača, u kojima je predstavljen razvoj i promene koje su se u savremenom dobu desile u oblasti politike, ekonomije, društva i kulture u Kini.


Organizator ovogodišnjeg gostovanja NR Kine na Sajmu knjiga bila je Državna uprava za medije, izdavaštvo, radio, film i televiziju NR Kine, dok je sve aktivnosti vezane za organizaciju sprovela Kineska korporacija za uvoz i izvoz štampanih publikacija (CNPIEC). Posebno bismo istakli sledeća aspekta ovogodišnjeg gostovanja Kine na Sajmu knjiga:


1. Kineska kultura predstavljena je na izuzetan način i posredstvom različitih interaktivnih sadržaja


Kina je zemlja drevne kulture. U projektovanju kineskog štanda i dekoraciji tematskih prostora iskorišćeno je dosta elemenata tradicionalne kulture, a osmišljen je i veliki broj interaktivnih sadržaja, čime se srpskim posetiocima pruža platforma za neposredno upoznavanje s drevnom kineskom istorijom i kulturom.


U tematskom prostoru „Izložba drevnog kineskog izdavaštva i štamparstva“ sažeto je predstavljena istorija razvoja ovde dve oblasti. Posetiocima se hronološkim redom predstavljaju najraniji spisi, otkriće i razvoj tehnike pravljenja papira, otkriće i razvoj štampe. Ovde se takođe nalazi i izložbeni prostor na kome je predstavljeno štampanje drvenim pločicama, koji zauzima površinu od 10 m², gde publika može neposredno da doživi i upozna se s ovom tehnikom štampe. U izložbenom prostoru „Sve o kineskoj kulturi čaja“, predstavljeno je svih šest tipova kineskog čaja, dok je „kutak za uživanje uz knjige i čaj“ opremljen stočićima za čaj, neophodnim rekvizitima za njegovu pripremu, a tu su i mastionice, četkice, tuš i papir koji se smatraju blagom svakog učenjaka, kupleti na temu čaja, i još stotinak knjiga na ovu temu. U toku Sajma će se, prema programu, takođe izvoditi i čajne ceremonije, a posetioci će imati priliku i da probaju kineske čajeve.


U prostoru koji je posvećen tradicionalnoj kulturi organizovaće se demonstracije ispisa kaligrafije, rezanja papira i vezivanja kineskog čvora.

2. Bogatstvo naslova i knjiga koje govore o Kini

Centralnu ulogu na sajmu knjiga imaju knjige, pa je za ovu priliku, zemlja počasni gost izabrala preko pet hiljada najboljih naslova u kojima je predstavljena veličanstvena i drevna kineska kultura, ali i savremena Kina.

U izložbenom prostoru „Upoznaj Kinu kroz knjige“, uglavnom su predstavljene knjige učesnika Sajma koje su namenjene inostranom tržištu, kao i one u kojima se govori o kineskoj kulturi, civilizaciji i trendovima savremenog društva u Kini. Tu će se vršiti i promocija izloženih knjiga, kao i pregovori o kupovini izdavačkih prava. U ovom izložbenom prostoru takođe su izložene i elektronske publikacije, čitač elektronskih knjiga i ostala digitalna oprema, čime su predstavljena kineska dostignuća u oblasti digitalnog izdavaštva.

U prostoru „Izložbe knjiga o Kini“, centralno mesto zauzimaju knjige na temu savremenog kineskog sistema vrednosti, „kineskog sna“, „kineskog puta“ i modela kineskog razvoja. Tu je izloženo 293 knjige o posebnim temama, između ostalih i sledeći naslovi: „Kineski put i kineski san“, „Osamnaesti Kongres KP Kine: Kineski san i svet“, „Kina“, „KP Kine i način njenog upravljanja zemljom“ i dr, kojima se srpskoj publici otkriva savremena Kina i svi njeni razvojni kapaciteti. Na ovoj izložbi videće se knjige na kineskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Na kineskom štandu će se 27. oktobra održati promocija engleskog izdanja knjige „Sji Džungsjun: ilustrovana biografija“, kao i tribina povodom izdavanja edicije „Savremena Kina“ i ceremonija potpisivanja ugovora.

U isto vreme, u cilju podsticanja saradnje u oblasti izdavaštva, i promovisanja i širenja kineske kulture i kineske književnosti u Srbiji, na Sajmu će biti predstavljeno i šest knjiga čije je izdavanje finansijski pomogla Državna uprava za medije, izdavaštvo, radio, film i televiziju NR Kine. Reč je o sledećim naslovima: „Putovanje kroz istoriju Kine“, „Masaža“, „Deset ljubavi“, „Antologija moderne kineske priče“, „Zapisi o prodavcu krvi“, „Ljubav zbog koje je pao jedan grad – tri novele“.

3. Organizovani su razgovori i susreti kojima se produbljuje prijateljstvo Kine i Srbije

Između Kine i Srbije postoji tradicionalno i duboko prijateljstvo, kao i dugogodišnja saradnja, a ovo gostovanje Kine trebalo bi da posredstvom razmene u oblasti izdavaštva, produbi te odnose naše dve zemlje. Zemlja počasni gost će na ovogodišnjem Sajmu knjiga organizovati 89 različitih manifestacija, od kojih i jedan forum na najvišem nivou, pet tribina srednjeg obima, 56 susreta izdavača kao i 27 susreta pisaca.

Na forumu „Kina-Srbija: razvoj izdavaštva i kulture“ koji će biti održan 27. oktobra učestvovaće istaknute ličnosti, i to predstavnici vlada Kine i Srbije, stručnjaci, naučnici, izdavači i pisci, koji će diskutovati na temu kulturne razmene i razmene u oblasti izdavaštva između Kine i Srbije. U periodu od 27. do 30. oktobra svakodnevno će biti održavane tribine, i to na sledeće teme: saradnja u oblasti izdavaštva za najmlađe, književni prevodi, uvoz i izvoz štampanih publikacija.
Osim toga, ovogodišnji sajam će biti obeležen i velikim brojem susreta pisaca. Dvanaest pisaca i naučnika iz Kine dolazi u Beograd da prisustvuje ovogodišnjem sajmu. Među njima su i oni čija su dela prevedena na srpski, kao na primer A Laj (roman „Crveni makovi“), Ju Xua (romani „Živeti“ i „Zapisi o prodavcu krvi“) i drugi. Oni će s prevodiocima razgovarati o procesu prevođenja, a vodiće i razgovore s čitaocima.

 

4. Posebnu privlačnost imaju izložbe vezane za kulturu i umetnost


Beograd koga često nazivaju „srcem kulturnoumetničkog života Evrope“, ima veliki uticaj u umetničkim krugovima Starog kontinenta. Kao zemlja drevne kulture i civilizacije, Kina ima bogatu umetničku riznicu, pa je kao počasni gost Sajma, organizovala niz izložbi, sa ciljem da se srpskoj javnosti predstave najveći dometi kineske kulture i umetnosti i njihova lepota.


Za vreme trajanja sajma, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu moći će da se pogleda izložba fotografija iz oblasti arhitekture i građevinarstva koju je organizovala Izdavačka kuća Lijaoning Čubanši. Ovom izložbom se predstavljaju dostignuća Kine u oblasti ekološke arhitekture, ali se i pružaju mogućnosti za veću saradnju stručnjaka naše dve zemlje i razmenu saznanja iz oblasti građevinarstva. Na izložbi „Svetska baština u Kini“, izloženo je 47 fotografija objavljenih u velikoj fotomonografiji koja nosi naziv „Kina“, a koju su zajedniči priredili fotografi iz Kine i inostranstva. Na ovoj izložbi predstavljene su fotografije 37 mesta u Kini koja se nalaze na listi svetske prirodne i kulturne baštine. Na izložbi savremenih kineskih ilustrovanih knjiga za decu biće izloženo 25 naslova najboljih dečijih ilustratora u Kini koji su poznati i širom sveta. Na izložbi savremenog kineskog filma biće predstavljeno šest filmova, među kojima i „Veliki majstor“.


Knjige nisu samo naši prijatelji, one su svojevrsni vodiči za upoznavanje i sticanje prijatelja iz svih krajeva sveta. Verujemo da će se zahvaljujući inovativnim i bogatim sadržajima koje je zemlja počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga organizovala, srpska čitalačka publika upoznati s jednom sasvim novom Kinom, te da će se time otvoriti jedno novo poglavlje u učvršćivanju saradnje naše dve zemlje i prijateljstva naša dva naroda.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..