Izdavačko preduzeće “Prosveta” na predstojećem Sajmu knjiga iznenadiće srpsku čitalačku javnost knjigom potpuno nepoznatih eseja Ive Andrića o srpskim piscima, koju je priredila Andrićeva zadužbina, delom Živote Ivanovića o Vladimiru Putinu “Nova ruska reč Putin”, ali i “Maovom crvenom knjižicom” sa citatima pokojnog kineskog lidera, kome posmrtno raste popularnost u njegovoj zemlji.

 

Među novim naslovima “Prosvete” biće i studija Dragana Simeunovića “Nacija i globalizacija” sa predgovorom Vladete Jerotića, knjiga istoričara Novaka Jovanovića “Uvreda, bes i krv” o uticaju srpske štampe na sudbinu poslednjeg Obrenovića, ali i novi roman Jasmine Ane “Poslednji tango u Kraljevu”.


“Prosveta” će do sajma knjiga ove godine objaviti ukupno 32 naslova, od kojih će verovatno glavno iznenađenje predstavljati knjiga našeg nobelovca, sa esejima o srpskim piscima, izbor Andrićeve zadužbine, koji se prvi put predstavlja čitalačkoj publici. Predgovor za knjigu napisao je profesor Radovan Vučković. Eseji Ive Andrića o Njegošu i Vuku objavljeni su u više mahova, ali 19 eseja u ovoj knjizi o Petru Kočiću, Simi Matavulju, Rastku Petroviću, Jovanu Skerliću, Vladimiru Ćoroviću, Simi Panduroviću, pa čak i o manje afirmisanim autorima, kao što su Gavro Vučković i Branko Mašić, do sada su bili skoro potpuno nepoznati široj čitalačkoj javnosti. Izdavačka kuća, koja u decembru obeležava 70-godišnjicu rada, ponosi se time što je početkom 1945. izdala prvo izdanje Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”, a kasnije objavila na desetine hiljada primeraka dela našeg jedinog nobelovca.


“Nova ruska reč Putin” je knjiga koja daje sve aspekte fenomena Putin, a iz štampe je izašla neposredno pred posetu ruskog predsednika Srbiji. “Nacija i globalizacija” razmatra posledice procesa globalizacije na prekrajanje međudržavnih granica, a “Uvreda, bes i krv” dokazuje da je na početku veka srpska štampa bila toliko moćna da od jednog vladara “stvori obrednu žrtvu”, na koju su svaljeni grehovi cele zajednice.


Ekspert za kineski jezik i kulturu, profesor Radosav Pušić, direktor Instituta “Konfucije”, priredio je za “Prosvetu” četiri izdanja, u počast NR Kini: srednjevekovni kineski roman sa erotskom tematikom “Prostirka za telesnu molitvu” autora Li Jua, “Književna misao Kine – između drevnosti i Srednjeg veka” ruskog sinologa Igora Liseviča, “Maova crvena knjižica” sa citatima pokojnog komunističkog lidera, kao i specijalni broj časopisa “Književnost” posvećen književnosti Kine ( prevod Radosava Pušića ). Posebno interesantni za nove generacije u Srbiji su citati Mao Cedunga, koji  iznenađuju svojom savremenošću, iako je prošlo tačno 50 godina od izdavanja prve “Crvene knjižice”, nekad obavezne lektire svakog Kineza. Mao Cedungu, koga u Kini posmatraju kao sociološko-psihološki fenomen, trenutno naglo raste popularnost u toj zemlji, kod građana, ali i u krugovima političkog establišmenta, jer Kinezi sve više postaju svesni da bez Maoa ne bi imali Kinu kakva je danas.


“Prosveta” će na sajmu izložiti i “Izabrane i nove pesme” Dragana Dragojlovića, “U vrtovima duha” Ratka Adamovića (drugo izdanje), roman Branka Perića “Povratak pukovnika Kalamande”, “Mini priče” Dragutina Minića-Karla, “Varoške priče” i knjigu pesama “Odisej se nije vratio” Milisava Milenkovića, roman “Pogled u jedan život” Mare Krezdorn, srpske spisateljice koja živi u Italiji, “Jugoslavija na strmini Evrope” Vlade Strugara, dve knjige o Sarajevskom atentatu ( “Sarajevski Vidovdan 1914” Cvetka Popovića i “Sarajevo 1914 – Svedočenja” ) kao i  još nekoliko pesničkih i pripovedačkih knjiga.
  

U novoj ediciji HIT biće objavljen novi roman Jasmine Ane ”Poslednji tango u Kraljevu”, dramatična priča o sudbinama mladih pred raspad Jugoslavije, koja će sigurno izazvati interesovanje ljubitelja ove savremene autorke, ali i svojevrsne medijske ličnosti.
  

Objavljena je i pedagoška studija Vukice Jović “Literarni talenti-aktuelan problem”, a biće izložen i poslednji (dvo)broj časopisa “Književnost”, posvećen u potpunosti Svetlani Velmar-Janković.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..