Četvrtak 2.10. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Predstavljanje dva romana ALEKSANDERA LERNET-HOLENIE: Mars u ovnu i Steg u prevodu Relje Dražića i u izdanju Futura publikacije. Autor 25 drama, 24 romana, brojnih priča, pesama, eseja, radio i TV drama i scenarija, Lernet–Holenia spada u najvažnije austrijske autore XX veka. Rođen je u Beču 1897, gde je i umro 1976. Ranjen kao oficir nemačke armije u napadu na Poljsku 1939, povlači se iz vojske, kratko radeći u filmskoj industriji Vermahta.

 

 

Predsednik je Austrijskog PEN centra od '69 do '72, kada daje ostavku zbog dodele Nobelove nagrade H. Belu. Politički konzervativizam doneo mu je neprijateljstvo levičarske kulturne scene šezdesetih godina i bacio ga u zapećak poslednjih godina života. Najvažnija dela: Obe Sicilije, Baron Bage, Mars u ovnu, Steg, Jedan san u crvenom, Grof Luna...

 

Mars u ovnu, napisan '41 i odmah zabranjen, slika blickrig na Poljsku u svetlu agresije, a glavnog junaka prikazuje daleko od primerne slike nemačkog oficira. Steg pripada vrsti vojnog, oficirskog romana, čija se radnja odvija najvećim delom u Beogradu pred kraj I sv. rata. Naklonjen starom poretku, Holenia se ruga posleratnom austrijskom društvu i politici.

Njegov stil krasi nonšalantna elegancija aristokrate, a sjajna tehnika vođenja radnje začinjena je zrnom fantastike.

 

Učestvuju: Vladislava Gordić Petković i Relja Dražić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..