U utorak 30.9. u 20:00, Klub Magistrala DKSG / Sabrane drame Jovana Popovića LOVAC IZ IZGUBLjENE BUDUĆNOSTI u izdanju Logosa. Knjiga izabranih drama Jovana Popovića, dramskog pisca iz Beograda, u kojima se Popović bavi problemima savremenog društva i tegobama modernog čoveka, kao što su: otuđenje, pohlepa, sebičnost, propast porodice i nestanak solidarnosti među ljudima.

 

Naročito preispituje problem laži, kao i dostizanje ideala slobode, što za posledicu ima oslobođenje čovečanstva od odgovornosti, morala, značaja umetnosti, kao i oslobođenje od samilosti, te odvajanje od mnogih vrednosti na kojima se temeljilo ljudsko društvo. S obzirom na Popovićev afinitet prema komičnom izrazu, tekstovi su žanrovski bliski farsi, pa i groteski.

 

"Umorne su mi oči od ovog sveta, rezignirano kaže jedan od junaka starinskoga kova iz drame Umorne oči, vajkajući se pred savremenom civilizacijom, zasnovanom na tehnološkom napretku i vladavini novca. Ova replika kao da nagoveštava suštinu drama Jovana Popovića. Posustalost u borbi protiv sve dominantnijeg obezduhovljenja pojedinca predstavlja osnovno idejno polazište njegovog stvaralaštva. Pri tome, treba imati u vidu da su ove drame napisane u rasponu od bezmalo dve decenije.”  - prof. Tanja Popović

 

Učestvuju: Tanja Popović, Vladimir  Medenica, Nele Karajlić i Jovan Popović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..