U SKC-u 24.09. od 19.00 Mala sala predstavljanje knjige Zvonka Karanovića: Kavezi, razgovor povodom knjiga Mesečari na izletu i Kavezi. „Zabavljam se dok pišem i svog hipotetičkog čitaoca (ukoliko je voljan da pođe u potragu i dešifrovanje) direktnim ili skrivenim znacima, aluzijama i citatima iz domaće i svetske umetničke tradicije pokušavam da usmerim i na neke stvari sa strane.

 

To sam radio u svim svojim knjigama, tako da ni „Kavezi” nisu izuzetak. Dostojevski i Prever, kao dve žilave i visokopozicionirane književne vrednosti u svesti prosečnog čitaoca, podvrgnute su brutalnoj ironiji, prolog i epilog su parodija gotik romana, mesto ljubavnog susreta je psihijatrijska bolnica, ubistvo je predstavljeno kao vrhunski dokaz ljubavi. Dakle, stvari su izmeštene i stavljene u potpuno nov kontekst.

 

U okviru nevelikog prostora zbirke pesama pokušao sam da eksperimentišem jer smatram da je to zadatak svakog savremenog pisca – novo čitanje tradicije, nov pristup temama, nov ugao gledanja. Umetnik je pionir, istraživač perifernih ili neistraženih područja, a ne onaj koji ide utabanim stazama, đačić koji piše domaće zadatke iz domaće ili strane tradicije. Naše je da u okviru sopstvenog talenta i mogućnosti pokušamo nešto novo.” Z. Karanović Zvonko Karanović objavio je više knjiga poezije i tri romana. Dobitnik je nagrade Biljana Jovanović za knjigu „Kavezi“.

 

učestvuju: Bojana Stojanović-Pantović, Tamara Krstić i autor;
moderatorka:Vesna Kapor

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..