U okviru programa obeležavanja jubileja Prvog svetskog rata (1918-1914) Muzej istorije Jugoslavije u utorak 16. septembra 2014. u 12 časova organizuje panel diskusiju sa temom Tito u Prvom svetskom ratu - različito čitanje jedne fotografije. Panel diskusija realizovaće se zahavaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja RS.


Obeležavanje stogodišnjice Velikog rata je povod da se racionalno ukrste činjenice i dobije što istinitija slika o događaju koji je potresao svet. Govoreći o uzrocima, zbrajajući žrtve i sagledavajući dugoročne posledice rata često se zaboravljaju pojedinci čiji je život, bez njihove volje, podređen „višim ciljevima“. Neke od njih smo mi nepravedno zaboravili, a neki su sami želeli da zaborave i taj rat i te godine.


Nije poznato da li je Josip Broz želeo da zaboravi ili se nije najbolje sećao tih godina ali je sigurno da je retko govorio o ratnim danima u 25. puku 42. vražje divizije. Zato je fotografija koja je objavljena na samom početku Prvog svetskog rata, oktobra 1914. godine, na kojoj se vide vojnici u rovu među kojima je i Josip Broz, decenijama izazivala pažnju i kontraverzna tumačenja i Titovih pristalica i njegovih protivnika. Dugi niz godina, naročito dok je Josip Broz bio živ, govorilo se da je ova fotografija nastala u Galiciji na početku 1915. godine neposredno pre nego što je ranjen i zarobljen na ruskom frontu. Danas, ovu fotografiju, neki autori čak smatraju krunskim dokazom da je Josip Broz učestvovao u zločinima austrougarske vojske u Srbiji. Da li su takve predpostavke osnovane pokazaće zaključci diskusije koju oranizuje MIJ.


Muzej istorije Jugoslavije kao mesto otvorenog dijaloga i razmene znanja, ovim povodom pozvao je eminentne stručnjake koji će svojim izlaganjem doprineti kvalitetu interpretacije navedene teme. Učesnici u panel diskusiji su: Milan Simić, sudski veštak za fotografiju, Beograd; dr Nikita Bondarev, Ruski institut za strateška istraživanja, Moskva; dr Aleksandar Životić, docent, Filozofski fakultet, Beograd; dr Milan Terzić, Institut za startegijska istraživanja, Beograd; dr Danilo Šarenac, Institut za savremenu istoriju, Beograd.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..