Ponedeljak 08.09.2014. u SKCu - Dva pesnika čiji se glasovi često  dodiruju na fonu tonaliteta, ali način na koji beleže registar bitnih stvari čini ih upečatljivim i bitnim  na savremenoj književnoj sceni. “Stvaranje pesme jeste postupak mnogo složeniji i zahtevniji od samog čina zapisivanja stihova. Makar je moje iskustvo takvo. Reč je o čitavom percepcijskom mehanizmu, načinu na koji se razumeju i osećaju svet i aktivna stvarnost.

 

 

Čin zapisivanja stihova jeste, dakle, samo finale, materijalna realizacija određene pesme. U mom slučaju, stvaralački postupak kreće od prosejavanja trunčica metafizičkog zlata iz taloga i jalovine koje nanose svakodnevna iskustva u sudaru unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Ako tog sudara i odgovarajućeg odnosa prema njemu nema, nema ni poezije. Moj prijatelj, istoričar umetnosti koji ne pretenduje da bude pesnik u formalnom smislu, Ljubiša Simović, ima dva briljantna stiha koja to ilustruju: "Da nema tog kotla u stomaku, / ne bi se ni inje na prstima hvatalo". Dejan Aleksić
Dejan Aleksić (1972) jedan je od najistaknutijih mlađih predstavnika srpske pesničke scene. Takođe, veoma je uspešan kao autor književnih dela za decu, proznih, pesničkih i dramskih.


Pesme su mu zastupljene u brojnim antologijama i prevođene na nekoliko evropskih jezika.

“Prethodnom zbirkom Koferi Džima Džarmuša Petar Matović je pružio složeni pesnički svet u kom su težišta postupna samoposmatranja i samopreispitivanja u kamernim okvirima, detektovanje rasapa vrednosti oscilovanjem između rezignacije i bunta, i fino profilisanje (i ironizovanje) emotivnosti podstaknute ljubavnim situacijama ili sećanjem na preminulog oca. Mnogo toga je drugačije u novoj Matovićevoj knjizi, uz prepoznatljiv zajednički imenitelj – i u zbirci Odakle dolaze dabrovi nadograđuje se, prevrednuje i (pre)oblikuje visokomodernističko pesničko nasleđe lalićevske i radovićevske provenijencije, uz bitno prekrajanje njihovog „šinjela“ senzibilitetom i postupcima bližim aktuelnom pesničkom trenutku.
Koje to promene u Matovićevom pesničkom svetu donose Dabrovi? Putovanje čije su stanice pomno organizovani ciklusi može da otkrije kako pesnik postupno proširuje horizonte svog (pesničkog) iskustva i „raspakujući kofere“ smelije ispituje „uglove“ svoje subjektivnosti kao i odnos prema (političkoj i društvenoj) stvarnosti.” G. Korunović

Ulaz slobodan!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..