Hartefakt Fond organizuje promociju knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ koja će se održati u sredu 30. jula od 19.00 časova u Ustanovi kulture „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a. Na promociji će govoriti Luka Bjankoni, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Republici Srbiji i Andrej Nosov, direktor Hartefakt Fonda. O publikaciji će govoriti Ana Stolić i Zorica Ivanović, urednice oblasti i Vladimir Bjeličić, istraživač i jedan od autora.


Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja sprovedenog u okviru projekta „Intruders“ koji za cilj ima da (ponovno) otkrije iz „zvanične“ istorije isključenu i zanemarenu povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, ali i da dovede u pitanje i izazove „zvanične“ istorije i ponudi alternativna tumačenja i narative.


Takođe, cilj projekta je da doprinese formiranju kolektivnog sećanja LGBT zajednice i time podrži borbu za LGBT prava i slobode, ali i doprinese širenju javne svesti o istoriji homoseksualnosti u Srbiji stvarajući tako lokalnu bazu, sigurno tlo i podršku za buduće akcije. Pored toga, namera projekta je i da motiviše i uključi nove aktere, osmisli i oproba nove pristupe i metode borbe za LGBT prava i slobode.


Osnovna metodologija projekta podrazumeva temeljno multidisciplinarno naučno istraživanje i njegovu publikaciju, kao i pripremu, snimanje i konzerviranje oralnih svedočanstava članova/ica zajednice, koji u nedostatku materijalnih tragova, predstavljaju dragocen, ako ne i jedini izvor informacija o iskustvima i životima članova/ica zajednice u drugoj polovini dvadesetog veka.


Projekat realizuje Heartefakt Fond u saradnji sa Centrom za vizuelnu istoriju i Ustanovom kulture „Parobrod“, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Heinrich Boell Fondacije, Britanske Ambasade u Beogradu i Koalicije „Korak“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..