Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat pisci su koji će obeležiti 3. Beogradski festival evropske književnosti koji od 24. do 27. juna organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Pored ovih pisaca, u okviru programa Na sceni 3. Beogradskog festivala evropske književnosti učestvovaće i čitav niz kritičara, esejista i prevodilaca.

 

Terezija Mora, jedan od najvažnijih novih glasova u savremenoj nemačkoj književnosti, pre nekoliko meseci dobila je za roman Čudovište Nagradu za najbolji nemački roman godine. Na srpskom jeziku objavljen je njen roman Jedini čovek na kontinentu, uzbudljiva priča o sudaru junaka sa izazovima savremene ekonomske krize i pravilima korporacijskog života. Terezija Mora prvi put gostuje u Beogradu. Gostovanje Terezije Mora Arhipelag organizuje zajedno sa Gete Institutom.
Suzana Tratnik, dobitnica Prešernove nagrade za književnost, jedna je od najpoznatijih slovenačkih književnica. Pored priča i romana, piše i publicističke i teorijske radove. Knjige i priče Suzane Tratnik prevedeni su na petnaest jezika. Njen roman Ime mi je Damjan preveden je na nemački, češki, slovački i srpski jezik. Po ovom romanu autorka je napisala istoimenu monodramu. Dobitnica je Prešernove nagrade za književnost. Živi u Ljubljani.


Mađarski pripovedač i dramski pisac Đerđ Serbhorvat poznat je i kao kritičar i provokativan sociolog. Pripovedač Roman Simić Bodrožić nedavno je za svoju novu knjigu priča Nahrani me dobio nagradu „Kiklop“ za najbolju proznu knjigu godine u Hrvatskoj.


Treći Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jednu dramatizaciju po savremenoj književnosti i jednu izložbu stripa.


Festival će biti otvoren u utorak 24. juna u 19 časova otvaranjem izložbe stripa mađarskog umetnika Geze Rica Kuvarove kletve i druge gadosti koji je nastao prema motivima istoimenog romana Srđana V. Tešina.


Sastavni deo 3. Beogradskog festivala evropske književnosti je retrospektiva filmova Književnost na filmu u okviru koje će biti prikazana tri domaća i jedan nemački film nastali po savremenoj književnosti. Od domaćih filmova biće prikazani Goli život Danila Kiša i Aleksandra Mandića, koji je nastao prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića, Klopka Srdana Golubovića, koja je proistekla iz istoimenog romana Nenada Teofilovića, kao i Život u osam imena Miodraga Kolarića koji je nastao prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije. Kolarićev film o čudesnoj sudbini Đorđa Šagića, prvog Srbina koji se zvanično uselio u SAD pre tačno dvesta godina, doživeće srpsku premijeru 27. juna na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti. Film Premeravanje sveta nemačkog reditelja Detlefa Buka snimljen je prema istoimenom romanu Danijela Kelmana.


Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde su svakog festivalskog dana susreti sa domaćim i stranim piscima u 19 i u 20 časova, dok su u 21 čas besplatne projekcije filmova iz programa Književnost na filmu.


Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 3. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“


Pored partnerske podrške Doma omladine Beograda, organizaciju 3. Beogradskog festivala evropske književnosti podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, mreža TRADUKI, Goethe-Institut Beograd, Srpski PEN centar i Billboard Print, kao i veliki broj medijskih partnera.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..