Utorak 3.6. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Branko Miljković je rođen u Nišu 1934. U Beograd dolazi 1953. na studije filozofije. Prve pesme objavljuje 1955. u Delu, posle čega sledi zbirka Uzalud je budim, a potom: Smrću protiv smrti (s Blažom Šćepanovićem), Poreklo nade, Vatra i ništa, Krv koja svetli. Književna kritika ga je brzo svrstala u vrh srpske poezije. Pisao je eseje i kritike i prevodio ruske i francuske pesnike.

 

Po jednim tumačima, zbog nesporazuma s nekima od pesnika i prijatelja, a po drugima  zbog problema uzrokovanih ljubavnim jadom, napušta Beograd 1960. i odlazi u Zagreb, gde postaje urednik Literarne redakcije Zagrebačkog radija. Tragično je preminuo u noći između 11. i 12. 2. 1961.

 

PESNIČKA MANIFESTACIJA BRANKO MILjKOVIĆ - prilog iz Dnevnika.


U rodnom mestu pesnika, Gadžinom Hanu, sugrađani pokreću manifestaciju Miljkovićeve poetske svečanosti, na kojoj će učestvovati afirmisani pesnici Jugoslavije.  Premijerno emitovano 24.04.1987, Informativna redakcija

 

BRANKO MILjKOVIĆ – prilog iz ciklusa Petkom u 22.


Muharem Pervić, Milosav Buca Mirković i Božidar Timotijević govore o Branku Miljkoviću i njegovim delima, a Branimir Brstina govori stihove i komentare pesnika. Reditelj Milan Peca Nikolić, urednik Mila Kostić. Premijerno emitovano 14.03.1986, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać

 

O BRANKU – Miljkovićev savremenik i prijatelj, Danilo Kiš (Teleskopija, 1982) govori o životu i stvaralaštvu velikog pesnika.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..