Navikli smo se poslednjih dvadesetak godina da TV5 MONDE nije samo rado viđen gost u našem domu nego i pokrovitelj velikih kulturnih manifestacija u Srbiji poput Festa, Bitefa, Festivala francuskog filma, Dana Frankofonije i raznih drugih kulturnih i obrazovanih projekata koje najčešće partnerski organizuje sa Francuskim Institutom. Tako već šesto proleće zaredom Francuski instituti TV5 Monde priređuju raskošni praznik književnosti. To su „Molijerovi dani“ koji će se odvijati u Beogradu i Novom Sadu.

 

U goste su pozvani Bernar Pivo, predsednik Akademije Gonkur, Benoa Ditertr, dobitnik nagrade „Medicis“ 2001.  i Žerom Ferari, dobitnik nagrade Gonkur 2012. Ovo šesto sazivanje ponudiće publici divan program sačinjen od susreta, debata i čitanja.

 

„Molijerovi dani“ biće i ovoga puta prilika da se ovdašnji studenti književnosti odluče kojem francuskom piscu će pripasti „Gonkurova nagrada studenata Srbije“.

 

Tu je i nagrada „Branko Jelić“ koja će biti dodeljena najboljim prevodima frankofonih dela na srpski. A TV5 Monde će obezbediti nagrade za posetioce festivala u vidu sabranih dela francuske književnosti među kojima će se naći imena najvećih francuskih stvaraoca iz oblasti književnosti.

 

Program će se realizovati od 13. do 16. maja na tri lokacije:


Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd
Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Francuski institut, Nikole Pašića 33, Novi Sad


TV5 MONDE jedna je od najvećih svetskih televizijskih mreža, televizija opšteg karaktera broj 1 na francuskom jeziku, dostupna u 200 zemalja sveta putem kablovske, satelitske i IPTV televizije, što je čini jednim od najvećih televizijskih sistema u svetu, pored CNN-a i MTV-a.


Odnedavno ova televizija ima i engleski title, pa je mogu pratiti i gledaoci koji ne govore francuski jezik. U mesecu majuna TV5 Monde moći ćete da uživate i u specijalnom programu posvećenom Kanskom festivalu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..