Sa zadovoljstvom Vas pozivamo u sredu, 12. marta od 19h u UK Parobrod, na predavanje istaknute novosadske pijanistkinje prof. Branke Parlić. Tema predavanja je prva filmska muzika u eri nemog filma, koju je napisao Erik Sati za film “Entr'acte”, Rene Klera iz 1924. godine.

 

Erik Sati smatra se ocem Nove Muzike, a repetativnost ovog dela korespondira sa današnjom filmskom muzikom, baziranom na minimalizmu i tako stvara veoma zanimljivu priču.

 

Tokom predavanja “Cinema – početak filmske muzike”, publika će saznati i kako je izgledao zajednički rad na filmu i baletu Satija, Klera, Pikabije, Dišana i članova Švedskog baleta, kako je Sati došao na ideju da koristi repeticije u muzici zašto se balet zove “Otkazana predstava” i još niz zanimljivih podataka.

 

Kinematografski međučin “Entr’ acte Cinematographique” režirao je i montirao Rene Kler, a scenario i dekor osmislio Fransis Pikabija. Partitura sa naslovom “Cinema” pratila je niz namerno groteksnih slika lišenih značenja. Oslanjajući se samo na informaciju o dužini kadrova i na nazive scena u filmu, Sati je prvi put tretirao muziku kao konstitutivni element filma.

U okviru predavanja biće prikazan nadrealistički film “Entr'acte” sa muzikom u originalnoj orkestarskoj verziji.

 

U filmu se pored Satija i Pikabije, pojavljuje i Dišan, Man Rej (Man Ray), Jan Borlin (Jean Borlin), solista i koreograf Švedskog baleta te Rolf de Mare, osnivač Švedskog baleta i producent spektakla “Relache”. Slogan Švedskog baleta bio je: “Mi smo plesači koji se usuđuju da ne plešu” (We are the dancer who dare not dance).

 

Branka Parlić se od sredine 80-tih posvećeno bavi muzikom Satija, kao i Novom muzikom 20. i 21. Veka – minimalizmom i postminimalizmom. Prva ploča na tlu bivše Jugoslavije sa klavirskim kompozicijama Satija “Initties” bila je upravo njena, a izašla je 1988. u izdanju M Produkcije Novog Sada.

 

Ulaz na ovaj događaj je slobodan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..