U utorak, 04. marta 2014. u 19:00 u Domu omladine//Tribinska sala - Na tribini će biti reči o savremenim vizuelnim romanima i ukazivanju na poetike i mogućnosti ove vrste umetnosti na konkretnim primerima (Graham Rawle, Steve Tomasula, Warren Lehrer itd.). Govori: Zoran Penevski, urednik internet stranice Kreativnog centra,strip autor, teoretičar, pisac.

 

Na tribini će biti reči o savremenim vizuelnim romanima i ukazivanju na poetike i mogućnosti ove vrste umetnosti na konkretnim primerima (Graham Rawle, Steve Tomasula, Warren Lehrer itd.).

 

Odnos slike i reči u književnim delima oduvek je bio kamen spoticanja za tumačenje. Posebno kada se radi o delima u kojima su vizuelno i tekstualno neraskidivo vezani. Ako posmatramo strip i grafički roman kao jedan pol, a književnost kao drugi, primetićemo da se u poslednjih nekoliko godina javlja amalgam reči i slike u delima koja se nalaze između ova dva pola i koja se opisuju kao vizuelni romani.


*Zoran Penevski* (1967) rođen je u Pančevu. Studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao web novinar u RTV B92, potom kao urednik u izdavačkoj kući Okean. Trenutno je zaposlen kao urednik internet stranice u izdavačkoj kući Kreativni centar. Objavljivao je priče, tekstove, prikaze,kritike i eseje (o književnosti, stripu, muzici, ilustraciji i dr.) u časopisima Sveske, NIN, Vreme, Večernje novosti, Danas, Art 032, Kvadart,Književna reč, Reč, Povelja, Detinjstvo, Ritam itd.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..