GastroFest - festival visoke gastronomije na Dorćol Platzu

GastroFest - festival visoke gastronomije na Dorćol Platzu
sub, 15. jun 2024 - ned, 16. jun 2024
Beograd, Srbija

GastroFest Beograd, festival visoke gastronomije, autentičnih ukusa i domaćinske energije biće održan 15. juna, od 12 do 23 sata i 16. juna, od 10 do 20 sati, na Dorćol Platzu. Ovaj događaj ima za cilj da promoviše visoku gastronomsku kulturu u Srbiji, a posetioci će kroz raznovrstan program, imati priliku da istraže bogatstvo multikulturalnosti srpske kuhinje. GasroFest donosi najbolje iz vojvođanske kuhinje i povezuje visoku gastronomiju sa lokalnim proizvođačima, ističući značaj gastronomske, kulturne i ekonomske vrednosti domaće proizvodnje hrane i porodičnih gazdinstava.

GastroFest na Dorćol Platzu promo video >>

GastroFest nije samo festival, već zajednica koja promoviše unapređenje domaće gastronomije i njeno uključivanje u savremene kulinarske tokove, ističe značaj visokokvalitetnih domaćih namirnica i povećava vidljivosti lokalnih proizvođača i njihovo povezivanju sa restoranima.

Tokom dvodnevnog festivala, biće organizovani različiti programi – promocija restorana i domaće ulične gastronomije, pijaca malih proizvođača, Gastro show, Gastro paneli, Gastro radionice za decu i odrasle, Ostrvo osmeha – dečiji kutak sa animatorima, koncept nedeljnog ručka, kao i prateći muzički program.

Posetioci će u bašti Dorćol Platza moći da uživaju u ekskluzivnim gastronomskim doživljajima koje će im pružiti partnerski restorani i majstori gastronomije, kroz raznoliku ponudu jela napravljenih od namirnica lokalnih proizvođača. Među učesnicima su poznati vojvođanski restorani poput Projekt 72, Fish and Zeleniš, Salaš 137, Salaš Kovač, zanatska pekara Nonna, kao i beogradski restoran Gig.

„Jedna od glavnih tema GastroFesta je spajanje restorana i proizvođača lokalnih namirnica. Festival će predstaviti listu visoko kvalitetnih namirnica koje proizvode naši partneri – mali lokalni proizvođači. Šefovi i restorani će od tih namirnica spremati po tri različita jela, omogućujući posetiocima da iz prve ruke upoznaju lokalne gastronomske vrednosti“ objasnio je Daniel Jovanović, osnivač GastroFesta.

Na pijaci malih proizvođača, posetioci i restorani će moći da se upoznaju sa ponudom lokalnih proizvoda, među kojima su mesni i mlečni proizvodi, sokovi, džemovi, slatkiši, vina, lekovito bilje i handmade posuđe.

„Verujemo da su mali, lokalni proizvođači osnova moderne domaće gastronomije. Želimo da omogućimo direktnu komunikaciju između proizvođača i restorana, kako bi se proizvođači lakše prilagodili potrebama tržišta, a restorani prepoznali vrednost lokalnih, autohtonih namirnica“ dodao je Jovanović.

Gastro paneli će obuhvatiti teme poput trenutnog stanja gastronomije u Srbiji, trendova u razvoju i potencijala gastro turizma. Paneli će uključivati diskusije o srpskoj gastronomskoj revoluciji, značaju lokalnih namirnica i iskustvima iz susednih zemalja.

Gastro radionice će pružiti priliku posetiocima da nauče tajne kulinarstva od vrhunskih majstora, uključujući pravljenje savršenog testa za picu, paste, stejkova i autentičnih domaćih ćevapa. Dečiji programi na Ostrvu osmeha uključivaće gastro radionice, pozorišne predstave, ekološke aktivnosti, crtanje lica i još mnogo toga.

Pojedinačna dnevna ulaznica za GastroFest iznosiće 500 dinara, dok će cena porodične ulaznice biti 700 dinara.


Dorćol Platz
Dobričina 59, Beograd
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..