Otvaranja izložbe Mikelanđela Pistoleta „Preventivni mir“

Otvaranja izložbe Mikelanđela Pistoleta „Preventivni mir“
pet, 10. maj 2024 - uto, 10. septembar 2024
,

U Ambasadi Italije u Srbiji danas je održana konferencija za novinare povodom otvaranja izložbe Mikelanđela Pistoleta „Preventivni mir“. Izložbu organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu u saradnji sa “Cittadellarte - Fondazione Pistoletto”, udruženjem “Zerynthia” i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu. Izložba će se održati u Muzeju primenjene umetnosti od 10. maja do 10. septembra.

Obuhvatajući period od 1960-ih do danas, izložba „Preventivni mir” predstaviće neka od Pistoletovih najpoznatijih i najčuvenijih radova kao što su “Images on a Mirror”, “Venus of Rags”, “Minus Objects”, “Loving the Differences – umetnički pokret za mediteransku politiku”, “Treći raj” i mnoge druge. Antologija koja će ilustrovati celokupni umetnikov rečnik, uključujući skulpture i instalacije, ali i fotografije, video zapise, prve akcije u javnom prostoru do najnovijih slika koje se sastoje od obojenih QR kodova u kojima se može uživati vizuelno kao u apstraktnoj umetnosti, ali mogu se takođe aktivirati tako što će otkriti priče u digitalnom formatu, čineći ovu izložbu važnim događajem kako za muzej tako i za umetnika. Izložba će se održati od 10. maja do 10. septembra 2024. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i deo je inicijative „Birčaninova@100” koja obeležava stogodišnjicu polaganja kamena temeljca zgrade Ambasade u Birčaninovoj ulici u Beogradu.

Konferenciji za novinare prisustvovale su i Marijana Kolarić, kustos izložbe i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Frančeska Peliči, odgovorna za spoljne odnose Udruženja Zerintija.

“Pistoleto je jedan od najznačajnijih italijanskih savremenih umetnika“, izjavio je ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori. „Održavanje izložbe njegovih radova u Beogradu – dodao je Gori – izuzetan je događaj koji će nam omogućiti da ojačamo jaku kulturnu vezu između Italije i Srbije i da kroz umetnost razmislimo o ovom delikatnom istorijskom trenutku za mir i bezbednost u Evropi”.

„Za Institut predstavlja veliku čast to što učestvuje u organizaciji izložbe „Preventivni mir“ maestra Pistoleta jer se radi o događaju koji ima snažan simbolički, umetnički i kulturni značaj“, rekao je direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberto Činkota.


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..