21. Beogradski festival igre "Savrsene razlicitosti"

21. Beogradski festival igre
čet, 7. mart 2024 - sre, 10. april 2024

Pod sloganom SAVRŠENE RAZLIČITOSTI jedan od najznačajnijih evropskih festivala umetničke igre najavljuje svoje 21 izdanje. Od 7. marta do 10. aprila 2024. godine, ukupno 19 kompanija iz 14 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Igri u čast, okupiće se vrhunski  umetnici i sjajne trupe, otvoriti važne teme koje analiziraju aktuelne pojave i društvo, kreirati trenuci koji pokreću najlepše emocije.

Zahvaljujući ovom festivalu, Beograd je postao važna stanica u umetničkim biografijama, mesto gde se otkrivaju produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja i trendove. Predstavljajući igru kroz njene vrhunske domete, festival je osvajao svoju publiku.  Od osnivanja je predstavljeno preko 500 koreografskih radova, dok svake godine programe u proseku prati 20.000 gledalaca i 100 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Manifestacija se razvijala uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grada Novog Sada, Delegacije EU u Srbiji, ambasada i kulturnih centara. Kroz podršku festivalu koji duže od dve decenije pomera granice umetničkog izraza i doprinosi obogaćivanju kulturnog sadržaja u našoj zemlji, kompanija NIS podstiče mlade, talentovane autore i vrhunske stvaraoce da visoko pozicioniraju Srbiju na međunarodnoj sceni. Važan segment društvene odgovornosti kompanije NIS je ulaganje u projekte čiji je cilj afirmacija umetnosti, u skladu sa vrednostima koje neguje u svom poslovanju. Kao dugogodišnji partner Festivala, kompanija Visa sa velikom posvećenošću podržava Beogradski festival igre, verujući u njegovu ulogu u pozicioniranju naše zemlje na kulturnoj mapi sveta. Istovremeno, Visa otvara različite mogućnosti kupovine ulaznica na zadovoljstvo publike iz zemlje i inostranstva. Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostnom najširoj publici u Srbiji, razvijajući posebne projekte za mlade umetnike. Tradicionalni i novi prijatelji Festivala su Fondacija Hemofarm, kompanija Grand Motors i brend Chery, DDOR osiguranje, Vega IT, brend Nescafe, kompanija Heineken, Advokatska kancelarija BojovićDraškovićPopovići partneri, i drugi.

7. i 8. mart, 16h, 18h i 20h|Bioskop Balkan  ...........  Joan Buržoa, Grenobl

Pozorišna publika ga je upoznala kao igrača, a zatim i kao jedinstvenog rukovodioca Koreografskog centra  u  Grenoblu.  Desetine  hiljada  posetilaca  pariskog  Luvra  očarao  je  instalacijom  sa  ogromnim stepenicama koje se vrte i sa kojih igrači padaju i dižu se kao dečije igračke… U svet visoke mode ušao je  kao  saradnik brenda Luj  Viton. Prostor novih  tehnologija obogatio je  zanimljivim aplikacijama. Uostalom, ko jošnije video muzičke spotove za Harija Stajlsa, Selenu Gomez, Marka Mengonija… Joan Buržoa, čarobnjak kaleidoskopskog talenta i autor koji neprestano ruši granice između najrazličitijih umetničkih formi, prvi put stiže u Srbiju. Beogradski Bioskop Balkan će otvoriti svoja vrata 6 puta, a svako vođenje kroz čuvene instalacije pratiće 100 ljudi.

9. mart, 20h i 10. mart 19h|Srpsko narodno pozorište, Novi Sad ....  Kompanija igre Opere Geteborga

Apsolutni  hit „Proklizavanje”  koji  potpisuje  Damjan Žale,  izvodi  se  na velikom  nagibu,  dovodeći izvođače  u  stanje  izvan  ravnoteže.  Sila  gravitacije  pokreće  igru,  pojačavajući  lančane  reakcije zapanjujuće moćnih pokretnih slika. Ovo je komad koji je obeležio nekoliko sezona i koji senzacionalno izvode igrači Kompanije igre Opere Geteborga. U drugom delu večeri, zanosna  igra  se  sučeljava  sa snažnim  kreativnim  stavom  jedinstvene  izraelske  umetnice Šaron  Ejal. Njen  prepoznatljiv  stil  ima hipnotišuću, pulsirajuću moćkoja je prepoznatljiva svakome ko je ikada imao priliku da otkrije njen rad. Kostime za komad “Saaba” priredila je modna kuća Dior.

11. mart, 20h|Pozorište na Terazijama .................. Balet Toskane, Firenca

Andersonova  bajka  ili čuveni  istoimeni  film  koji  je  zavredeo  nekoliko  Oskara,  dobio  je  svoje  novo čitanje. ”Crvene cipelice” kao celovečernji komad Filipa Kraca, u izvođenju Baleta Toskane, trupe koja je osvojila beogradsku publiku na prethodnom Festivalu. Kombinacija koja se ne propušta!

14. i 15. mart, 20h| Srpsko narodno pozorište, Novi Sad ............ Kidd Pivot, Vankuver

Novi komad čudesne Kristal Pajt nosi naslov ”Skupština” i gledaće se u Novom Sadu u okviru svoje prve evropske turneje. Između sezone u Parizu i Londonu, ova neponovljiva umetnica će se pokloniti publici našeg festivala i poneti Nagradu Jovan Ćirilov.  Kritika kaže da se “retko nailazi na predstave takve vizuelne originalnosti, takve tehničke briljantnosti i takve emocionalne moći, kao što su one koje pravi Kanađanka Kristal Pajt. Gledajući njena dela, zapravo postajete svedoci rađanja nove umetničke forme.”

16. i 17. mart, 20h|Pozorište na Terazijama .............. MM kompanija igre, Ređo Emilija

Bigonceti je...  Bigonceti: izazovan, provokativan, senzualan, briljantan, nesumnjivo jedan od najcenjenijih  italijanskih  koreografa  na  svetu. Njegova „Balada” oslikava jednu veoma specifičnu epohu: kasne 70-e i rane 80-e, i deluje kao kaleidoskop emocija! A Morelijeva „Elegija”? Pokret obojen čistim romantizmom uz Šopenovu klavirsku muziku i crnu pozadinu koja postepeno narasta u zvezdano nebo.

19. i 20. mart, 20h| Bitef teatar ......... Radim Vizvari, Prag

Najširi spektar stilova, u žanru od klasične pantomime do butoa, fizičkog  teatra i čiste scenske virtuoznosti, prikazuje vodeći češki pantomimičar Radim Vizvari. Predstava je puna tradicije, poezije, slapstika i lirske ekstravagancije. Smejaćete se i plakati, a sve to bez ijedne reči – jer one Vizvarijevoj umetnosti nisu potrebne. „Solo” je spektakl koji oduzima dah i koji će sigurno podjednako zabaviti ljubitelje pantomime, kao i one koji se sa njom prvi put sreću.   

22. mart, 20h| Jugoslovensko dramsko pozorište  …..   Zvona i čini, Pariz  …

“Dozvolite mi da vam predstavim najlepšu predstavu meseca, godine, decenije, a možda i veka! Retke su  predstave  koje  iznesu poeziju na tako zarazan i očaravajući način. Čudesna podela? Izbrušeni dragulj!” Ovako je kritičar pariskog Ekspresa prikazao “Zvona i čini”, komad koji je ujedinio talente ćerke i unuke jedinstvenog Čarlija Čaplina.

24. mart, 16h i 20h|Pozorište na Terazijama ................  Kompanija Ervea Kubija, Kan

„Sol Invictus“ je kao preporod. Novo otkrivanje vitalnih podsticaja. Povratak u detinjstvo i sve što nas okružuje…. Pokret koji se osmehuje, igra koja dolazi iz srca, usta, bokova, koja nastaje pod stopalima na užarenom podu. Scena kao igralište beskrajnih mogućnosti. Postoji hitna potreba da se ujedinimo i inspirišemo nadu. Tako će nastati pokret po krugu i spirali. Te spirale uzdižu svakog od nas zahvaljujući zajedništvu, zahvaljujući onom drugom. Ovaj komad je deo obreda koji se iznova obnavlja kako bi se proslavila činjenica damo živi. Obred divljenja. Obred bez strahova. Obred zajedništva koje može zaustaviti ratove i otvoriti vrata čovečanstvu svesnom da je bez odlaganja potrebno brinuti o životu.

25. i 26. mart, 20h| Pozorište Duško Radović ........... Dewey Dell, Čezena

“Posvećenje proleća” Teodore Kasteluči je predstava koja očarava publiku poput genijalnih filmskih bajki Žorža  Melijesa,  zahvaljujući  veštini  izvođača,  zvučnoj  suprotstavljenosti  između  partiture Stravinskog i digitalnih kreacija, objekata, antropomorfne protetike i jednostavne, a evokativne scene koja  kombinuje  arheološke  i  savremene  prikaze.  Nemilosrdni  niz  interakcija  i  sudara  između životinjskih oblika i ljudskih tela, nije spektakularan samo zbog snažne igre, kostima i maski iz mašte, veći zbog moći da zamrzne osećaj borbe za opstanak i cikličnu prirodu života.

27. mart, 20h|Narodno pozorište, Beograd  ................ Balet Narodnog pozorišta, Beograd

Tri  koreografa,  za  tri inspirativne i istorijski važne muzičke partiture. Novi osvrt na tradiciju, kroz triptih koji je imao zadatak da obeleži stogodišnjicu od osnivanja Baleta Narodnog pozorišta, potpisali su Maša Kolar, Igor Kirov i MilošIsailović.

28. mart, 20h|Zvezdara teatar ..............  Komoko, Firenca

Novo  delo  Sofije  Napi  inspirisano  je  Pinokijem. U  slikama  apstrahovanim  iz  komedije  dell’arte, umetnica se pita da li fantastična bajka koju obožavamo da čitamo svojoj deci, možda i nije priča za najmlađe?  Kada  je  bila  dete,  ona  se  plašila  ove  priče. Uz  svu  svoju duhovitost, Kalodijeva knjiga, objavljena pre 140 godina u Sofijinoj rodnoj Firenci, ima mračnu, melanholičnu stranu. U njoj se drvena lutka odriče sebe. Pinokio gubi svoju nevinost, svoju impulsivnost, neprestano primoran da uči kroz kazne, kako bi postao čovek.

29. mart, 16h i 20h | Bioskop Balkan ................  Gravity & Other Myths, Adelejd

Jedna od najuzbudljivijih cirkuskih trupa iz Australije kreira radove koji su izuzetno telesni, inovativni i  iskreni.  Umesto  finog  podešavanja  predstave  uz pomoć šminke,  osvetljenja  i  izmaštane  pozorišne oblande, izvođači su odabrali da krenu u suprotnom pravcu, fokusirajući se isključivo na svoje izuzetne veštine, razigranu kompetitivnost, poverenje i prijateljstvo. Publika je deo ove priče, jer čini ram za ovaj komad.  Možete  osetiti  vrelinu, čuti  svaki  udah  i  zaroniti  u  svaki  trenutak.  Međusobna  iskrenost  je suština predstave koja je odigrana više od 1.100 puta u 37 zemalja sveta.

30. mart, 20h| Narodno pozorište, Beograd  ............ Balet Visbaden, Visbaden

Neponovljivo pozorišno iskustvo u kreaciji sjajnih koreografa. Nemac Marko Geke donosi komad koji koristi  zvuke  i  muziku  Orijenta,  dok Francuz  Martin  Arijaž podseća  na  klimatske  promene  kroz izmišljeni  tok šou  između  američkog  predsednika  Donalda  Trampa  i  aktivistkinje  Grete  Tundberg. Putovanje od precizne i čiste igre, do lutkarske magije, brzinom televizije i društvenih mreža....

31. mart, 20h|Bitef teatar  ……… Majkl Getman, Tel Aviv   

Komad Majkla  Getmana  u  izvođenju  sjajnog  Arijela Žilbara je  svedočanstvo  duboke  i  neuhvatljive prirode  umetničke  igre,  koje  može  da prizove čiste  senzacije  i  navede  na beskrajno  razmišljanje. Po rečima kritike: “zahtevno, hipnotičko, očaravajuće delo”.

3. april, 20h| Pozorište Atelje 212 ..............  Una Doerti/Od Works, Belfast

Prožimajući  baletsku  gracioznost  pokreta svojih  igrača  sa  napetošću  i  anksioznošću, Una Doerti postavlja osvežavajuće, ali uznemirujuće pitanje: koja je poenta igre? Iza ove teme, krije se briljantan komad. Delo koje se ne oslanja na prošlost, a svakako nema ni ambiciju planiranja budućnosti. Nalazimo se u sred sadašnjosti…Ova mlada umetnica koristi tela u prostoru na sličan način kao Balanšin. Kretanje kroz prostor zasnovano na nameri, arhitektonskoj svesti i kolektivnoj energiji.

5. i 6. april, 20h|Narodno pozorište, Beograd ............... Sidnejska kompanija igre, Sidnej

Od nežnosti do nemira, “ab [intra]” putuje kroz intenzitet ljudskog postojanja, istražujući naše iskonske instinkte,  naše  impulse  i  naše  visceralne  odgovore.  Muzika  spaja raskošni  koncert  za  violončelo  sa ambijentalnom elektronikom, a izuzetni igrači grade vizuelno zadivljujući eterični svet. Ovo je žestoko telesan i iskren komad koji će ostati sa vama dugo nakon što napustite pozorište.

8. april, 20h|Zvezdara teatar ................ Kompanija Jue Jin, Njujork

Jue Jin je odrastala i pripremala se za svoju umetničku karijeru na najprestižnijim školama u Šangaju, a zatim nastavila studije u Njujorku, gde je i diplomirala. Nastupala je na brojnim pozornicama i kreirala radove  za  mnoge  važne  institucije.  U Njujorku  je  osnovala  sopstvenu  trupu,  a  pred  beogradskom publikom će se predstaviti prvi put, sa dva sjajna komada: “Žamor” i “Kroz pukotinu zraka”. 

9. i 10. april, 20h|Bitef teatar .................... Nacionalna kompanija Malte, Valeta

“Utopija”  je  rezultat  saradnje čuvenog izraelskog koreografa  Emanuela  Gata  sa igračima malteške Nacionalne  kompanije. Komad  prikazuje  lična  putovanja  deset pojedinaca  koji  traže  vezu  i  ispituju ulogu  izvođača  kao živog  stvaraoca  na  sceni.  Kao  proslava  njihove  jedinstvenosti,  virtuoznosti, angažovanosti, neustrašivosti, osećaja odgovornosti i humanosti.

Foto izvor BDF

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..