Izložba fotografija Ivana Vukovića i filma „Kalenić – poslednji dani gradske pijace“

Izložba fotografija Ivana Vukovića i filma „Kalenić – poslednji dani gradske pijace“
pet, 28. oktobar 2022
Beograd,

Pozivamo vas na svečano otvaranje izložbe fotografija Ivana Vukovića i projekciju dokumentarnog filma „Kalenić – poslednji dani gradske pijace“ autora Ivana Vukovića i Milana Miletića, u petak 28. oktobra od 19.00 u galerijskom prostoru Opštine Vračar. Fotografije Ivana Vukovića i film snimljen okom kamere Nikole Majdaka, nastali u periodu od 2006. do 2010. godine, prikazuju pijacu kao jedinstveno mesto susreta i razmene između ljudi, dobara, zvukova i boja u svim svojim različitostima. Zapisi živopisne svakodnevice Kalenić pijace kroz četiri godišnja doba predstavljaju svojevrstan dokument vremena i omaž pijačnoj kulturi grada Beograda.

Film je 2011. godine nagrađen na XX Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu. Pored navedenih autora za film su zaslužni i Mateja Rackov (montaža), Vladimir Janković Slonče (obrada zvuka), grupa Inopartners (muzika), Lana Vasiljević (dizajn), kao i brojni prodavci, muzičari i stalni gosti Kalenić pijace.

Nadamo se da će ovaj susret podstaći sećanja na filozofa Ivana Vukovića (1970-2017), na trenutke sa Kalenić pijace koje bi vredelo sačuvati, ali i na zajedničko promišljanje i razgovore o tome zašto nam je pijaca ostala važna u svetu koji se ubrzano menja.
Ovo veče posvećeno je svima koji vole Kalenić pijacu, a pre svega prodavcima koji je čine stvarnom.

Izložba fotografija biće otvorena do 11. novembra.


Svečani hol Gradske Opštine Vračar
Njegoševa 77, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..