resize of tragom krvi Dokumentarni film "Tragom krvi" Ričarda Perija biće prikazan 22. aprila u Kulturnom centru "Reks" u Beogradu, u okviru mesečnog programa festivala politički i društveno angažovanih filmova "Slobodna zona".

U potrazi za rečju, slikom i pokretom koji će odgovoriti na pitanja “zašto nešto radiš i na koji način to utiče na tebe”, SLOBODNA ZONA u aprilu vas ohrabruje da pitate, budete pitani i da napravite kopču sa jednim od ”nedodirljivih” fenomena.

U aprilskom izdanju Slobodne Zone pogledajte film koji bez rasipanja hrabrosti, bez heroizma i osećaja besmrtnosti, ogoljava silu koja nekoga uvek iznova vraća pozornici rata kako bi dokumentovao neke od najkrvavijih sukoba novije svetske istorije, ne obazirući se na cenu koju pri tom mora da plati.

Tragom krvi je profesionalni i lični portret čuvenog ratnog fotografa Roberta Kinga. Vođen ambicijom da postane najmlađi dobitnik Pulicerove nagrade, doživljava preobražaj od naivnog i slavoljubivog dvadesetčetvorogodišnjaka sa bosanskog ratišta do okorelog ratnog veterana Čečenije i Iraka koji sebe opisuje kao oštećenu robu. Njegove ratne priče su mučne, fotografije surovo hladne, a njegov pogled nam otkriva ličnu istinu o životu u ratu. Posle svega što je doživeo i dokumentovao, King ne samo da je preživeo već je zadržao vedrinu i životnu energiju. Fotografije koje je snimio svojevrsna su svedočanstva ljudske patnje sa nesumnjivim uticajem na percepciju javnosti o ratovima.

Ovaj film, sniman u periodu preko 15 godina i isprepletan ličnim egzistencijalnim pitanjima tokom boravka na ratištima, pruža nam nesvakidašnju sliku ratnog novinarstva i šta znači biti spasen u svakom smislu te reči.

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..