Colin


„Hteli su da nam zabrane koncert zbog svinjskog gripa, ali ne mogu nam ništa jer imamo diplomatic immunity! Tako je počeo koncert kultnog punk benda GBH koji je, po treći put, nastupio u Beogradu. Legende iz Birmingema obeležile su stasavanje generacija punkera koji i dalje proživljavaju njihove revolucionarne tekstove, i ponovo su pokazali nezaustavljivu energiju punka koja traje već 30 godina! Pre nego što je mala sala SKC-a postala preplavljena šutkom i pogom, uz polivanje pivom i penjanje publike na binu, ekipa Urban Buga uspela je da popriča sa pevačem Colinom Abrahallom.


Čini se da niste promenili zvuk svih ovih godina, a dosta bendova je krenulo u komercijalnijem smeru. Publika kaže da su se prodali... Kako je vama uspelo da ostanete isti?

Ostali smo isti jer nismo uspešni. Postigli smo neku vrstu uspeha, ali kad velike kompanije hoće da nas kupe, mi odbijamo, jer želimo da budemo sopstveni šefovi. Te kompanije nastoje da od vas naprave ono što niste, ali ja mislim da je najvažnije da ostanete verni sopstvenom izrazu.

 

Večeras možemo da očekujemo punk himne, ali i novi materijal...
Nedavno smo potpisali za američku etiketu Hellcat records, snimili smo novi album Perfume and Piss koji će izaći u martu 2010. I dalje sviramo punk-rock, brzi rock and roll. Večeras ćemo svirati i nove stvari, a Nenad (pevač domaćeg benda Vox Populi) će otpevati Sick Boy!

 

Pretpostavljam da ćete imati i promo turneju?
Mi smo stalno na turneji, nikad ne prestajemo!

 

Ti si u bendu od početka. Kako se GBH menjao?
Postava je ista sve vreme!  Osim bubnjara, on je novajlija, s nama je tek 17 godina. I uvek će biti gušter!

 

I dalje se družite sa starim punk bendovima... Šta oni sada rade?
Pre dva meseca smo imali japansku turneju  - GBH, The Exploited i Discharge. Svaka noć  je bila fantastična! Poznajemo se 20, 30 godina, veliki smo prijatelji, jako se dobro zabavljamo!

 

Kako se scena razvijala prethodnih 30 godina?
Sad je bolje organizovana, ali ne toliko da oduzme zabavu iz svega! Zapravo, sada je briljantna! Na početku je mnogo ljudi bilo tu iz pogrešnih razloga... Sada je manje idiota, ostali su samo oni koje vole punk muziku, ideologiju, svi su prijatelji, nema svađe...

 

Uz termim punk, ide i termin anarhija, koja se uglavnom pogrešno interpretira. Da li si ti nekada imao prave anarhističke ideale?
Nikad nisam bio anarhista! Možda sam dve nedelje mislio da jesam:)Kad malo razmisliš, skapiraš da to ne bi funkcionisalo. Ne bismo imali struju, vodu... Možda je dobro malo anarhije:)

 

Kada smo se upoznali ’98. pitao si me da li slušam Spice Girls i rekao da ih tvoje ćerke vole. Kako si ti, kao matori punker, to preživeo?
Vodio sam ih na koncert pre nego što su se raspale! Ja ih ne volim. Moje ćerke su sad starije, jedna ima 18 godina i studira na St. Martin Collegeu u Londonu, a mlađa ima 16 i još uvek živi kod kuće. Sada slušaju raznovrsnu muziku. Kad prođem pored jedne sobe, čujem Boba Dylana, a onda iz druge sobe čujem neki mladi punk bend koji ne znam...

 

Da li si nekad bio u kontaktu sa elektronskom muzikom?
Ne, techno je dosadan!  Volim Kraftwerk, ali oni nisu rejv bend! Dobri su i Pandemonium, svirali su sinoć ovde, odseli smo u istom hostelu. Video sam na TV-u da sviraju heavy metal -  techno.

 

Osim talasa čistog punk rocka, postojala je i anarcho punk struja, bendovi Crass, Conflict koji su imali  agresivnije socijalno orjentisane tekstove... Šta ti misliš o tome?
Voleo sam ih, i dalje volim tu muziku. Conflict nije svirao dve godine, pevač (isto Colin) je imao povredu vrata. Nadam se da će biti bolje uskoro...

 

OK, a sad kaži nešto za kraj?
Čekajte do 02. marta 2010, tad izlazi novi album. Kupite ga, pa da se penzionišemo!

 

Autor: Gorana Romčević

Izvor: urbanbug.net
<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..