James_Zabiela2

 

Listom svi važni DJ-evi slažu se u oceni da je James Zabiela - ovaj dojučerašnji mališa - pravi dragulj svetske scene! I kao producent, a i po pitanju DJ-inga. Na takvog se, kažu, ne nailazi često.

Odličan povod za novi razgovor bio je izlazak njegovog prvog Renaissance Masters CD-a, na kojem se našlo 27 izabranih numera raznih producenata. Pored njegove dve tu su i stvari Boards of Canada, Trentemollera, Paula Woolforda…


Tih, drag, nenametljiv, drugačiji. O, da – definitivno drugačiji! Ovakav utisak ostavio je na nas Zabiela prilikom prvog susreta, a mesto na kojem ćemo proveriti da li se promenio biće Genex Impuls Hall poslednje subote u aprilu, kada će se na velikoj And Music žurci uz Audiojack i Funk D’Voida naći i naš stidljivi superstar – James Zabiela!


Pre tri godine čitava hala na SEEME festivalu u Sofiji tresla se od vriska kada si na kraju seta pustio sample “thank you”, a zatim sam u istom raspoloženju čula hiljade i hiljade glasova na Exitu. Sećaš li se u kom si delu sveta na taj način zaista prvi put nagradio publiku zbog podrške?
Nemam pojma gde sam napravio premijeru, ali to je nešto što uradim kada mislim da je sve prošlo dobro. Ne mogu uvek da upotrebim tu foru, pošto me ne ponese ista emocija svuda gde nastupam, ali za Exit definitivno mogu da kažem da je zahvaljivanje onakvoj publici apsolutno bilo odgovarajuće na kraju giga!


Jesi li imao skoro neku suludu situaciju sa opremom i kako si spasio gig?
Hmmm, poslednji haos kojeg se sećam bio je na Ultra Music festivalu u Majamiju prošle godine, gde su crkli monitori u momentu kada sam stao za pult. Jedan je baš sasvim otkazao! Pokušao sam da radim bez njih i usput skapirao da je i jedan od CDJ-eva odlepio, da kasni. Prava noćna mora! Srećom imao sam Ableton na laptopu, pa sam odatle puštao dok mi nisu zamenili CDJ nekim koji su pokupili sa susedne bine, iz nekog drugog šatora. Na pola seta odjednom su proradili i monitori, tako da sam do kraja sve sredio, ali sam pokidao nerve skroz!

Pored kolega iz tvoje i ostalih zemalja, mnogo producenata iz Srbije voli tvoju produkciju. Neki za Masters Series kažu da je to najbolje što su ikada čuli! Verujem da ih interesuje gde nalaziš inspiraciju?
U SF filmovima i serijama! :)) Moj trenutni favorit je Battlestar Galactica, nova serija, dabome.


Imaš li vremena da pomažeš mladim producentima, da ih usmeravaš u studijskom radu?
Uspem ponekad da zakačim koji demo, ali ne mogu sve da preslušam jer ih ima mnogo. Planiram da povremeno organizujem neku vrstu kursa u mom Sauthemptonu.

Za koga možeš reći da ti je bio uzor kada si počinjao sa DJ-ingom?
Sviđali su mi se mixevi raznih DJ-eva u vreme dok sam učio kako da baratam opremom. Tada sam najviše bio okupiran progressivom, stvarima koje su pravili Oakenfold, Sasha, Digweed, zatim sam “otkrio” onaj malo više house zvuk kakav forsira Tenaglia… Ipak, čini mi se da mi je najveći idol bio Sasha.

Šta ti je zanimljivije – DJ-ing ili produkcija?

To su dve sasvim različite stvari; jedna je veoma društvena, druga usamljenička. Mislim da mi na momente više prija produkcija, jer u tom poslu uvek ima nečeg što mi izgleda kao pravi izazov, što tek treba da savladam. A opet, DJ-ing je moja prva ljubav…

Gde testiraš svoje stvari – pred prijateljima ili u klubu?
Imam nekoliko prijatelja kojima ponekad pošaljem track; a uvek mi je frka kad probe radi pustim svoju stvar u setu, tada obično nikom ne govorim da je moja.

Da li si ikada naleteo na neki tekst o sebi napisan od strane ljudi kojima termin “elektronska muzika” baš i nije blizak? Imaš li ponekad potrebe da objašnjavaš koji zvuk forsiraš?

Ne baš tekst u pravom smislu reči, ali slatko sam se nasmejao kada sam na jednom mestu našao svoja izdanja pod etiketom “razno”. Asociralo me na reč “svaštara”. Meni se zaista sviđa širok spektar stilova – od techna do breaka ili melodičnog housea i svega između. Muzika je muzika! Smatram da se isključivom okrenutošću pojedinim podžanrovima DJ-evi samo ograničavaju, odnosno da time ograničavaju svoju kreativnost

Kakav nam zvuk donosi tvoja sasvim sveža mix kompilacija?

Renaissance Masters CD predstavlja zbir onoga što sam čuo tokom obilaska planete. Makar je tako na prvom disku, dok je drugi onako više rave.

Hoćeš li povesti i VJ-a na predstojeću svetsku turneju? Ko je Scott Pagano?
Momentalno nemam VJ-a, ali koristim neke od Paganovih radova. Naleteo sam na njega u Los Anđelosu, zapazio sam ono što je radio na BT DVD-ju (Binary Universe) pre nekoliko godina. Veoma je talentovan! Možda nešto od toga uskoro bude videla i publika u Beogradu…:))

 

Autor: Ivana Antović

Izvor: www.urbanbug.net

 

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..