Od danas do 2. jula na nekoliko lokacija u Beogradu svi zainteresovani  imaće priliku da se bliže upoznaju sa kulturom i različitim aspektima života u Holandiji, u okviru manifestacije Orange Week. Povodom nedelje Holandije u Beogradu naš sagovornik je bio Ivar Shers (Ivar Scheers), politički sekretar i šef odeljenja za medije, kulturu i javnu diplomatiju u Ambasadi Kraljevine Holandije.


Zašto Ambasada Kraljevine Holandije organizuje Orange Week, koji je glavni cilj ove manifestacije koja predstavlja nedelju Holandije u Beogradu?

Ivar Shers: Povod za organizovanje ove manifestacije je završetak predsedavanja Holandije Savetom Evropske unije, koje je počelo 1. januara ove godine, a završava se 30. juna. Naš cilj je da promovišemo holandsku kulturu u Srbiji i da građane još bolje upoznamo sa različitim aspektima života u Holandiji kroz brojne događaje koje organizujemo kako za mlade, tako i za one starije. Nadamo se da će i Orange Week inspirisati ljude u Srbiji da saznaju više o Holandiji, ali i da je posete i proputuju kroz našu lepu zemlju.
 
Koji program u okviru Orange Week-a biste posebno preporučili publici?

Ivar Shers: Preporučio bih sve događaje, a izbor će zavisiti od ličnih interesovanja. Ako želite da probate holandsku hranu koju će pripremati osoblje ambasade, dođite u ponedeljak, 27. juna na Delikatesni ponedeljak u KC Grad. Ako volite filmsku umetnost, posetite neku od projekcija koje se održavaju u Bioskopu Doma omladine Beograda od 27. do 29. juna, ili na Film Street-u 2. jula, kada na Kalemedranu prikazujemo film „Admiral“. U pitanju je holandski akcioni spektakl o admiralu Mihilu de Rauteru. Takođe, tokom trajanja Orange Week-a možete posetiti izložbu fotografija „Primenjena nostalgija“, u Mikser House-u. U završnici ovog predstavljanja Holandije u Beogradu, 2. jula imaćemo nekoliko programa. Na Trgu Republike u 10:00 objavićemo pobedničko ime za narandžaste ruže koje su posađene na šetalištu kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Od 17:00 sa Trga Republike kreće Orange Bike Ride, a program se završava velikom zabavom na Kalemegdanu. Na Orange Party-ju nastupiće poznati holandski  DJ Marco V, ali i drugi DJ-evi iz Holandije i Srbije.
 
Orange Week je prilično veliki događaj, kako se snalazite organizaciono i finansijski u realizaciji ove manifestacije?

Ivar Shers: Za holandske standarde mi smo ambasada srednje veličine, ali svi zaposleni su uključeni u organizaciju ovog događaja. Svi doprinose, od ambasadora, do lokalnog osoblja – radimo kao složan tim. Pored toga, sarađujemo sa mnogo partnera u Beogradu na organizaciji pojedinih događaja, tako da su u projekat uključeni i Dom omladine Beograda, Serbia Wonderland Festival, Beograd Velograd, Film Street, KC Grad, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Mikser.

Da li možete da napravite poređenje holandske i srpske kulturne scene?

Ivar Shers: Obe zemlje imaju veoma bogatu i živu kulturnu scenu. Ima mnogo sličnosti, ali i dosta razlika, jer kultura je i odraz celokupnog društva, a činjenica je da živimo u drugačijim društvima. Ono što je upečatljivo je da ljudi, kada su kreativni i otvoreni, uvek nađu zajednički jezik i način da sarađuju. To je najvidljivije upravo u kulturi i umetnosti – postoje brojne inicijative srpskih i holandskih umetnika, koji zajedno rade i uče jedni od drugih. Mi kao ambasada takođe nastojimo da ih povežemo, ali često to i nije potrebno. Holandija je poznata po kreativnoj industriji,  festivali i institucije kulture u Srbiji to prepoznaju i često pozivaju holandske dizajnere, arhitekte i inovatore da ovde predstave svoj rad. Sa druge strane, holandski umetnici i inovatori dosta uče od zanatlija u Srbiji.

Ambasada Kraljevine Holandije podržava dosta kulturnih manifestacija u Srbiji. Šta su kriterijumi kojima se vodite u odlukama da podržite neki lokalni događaj?

Ivar Shers: Naš cilj je da učvrstimo poziciju holandskih umetnika i institucija na tržištu. Poseban akcenat stavljamo na vezu umetnosti i kulture sa političkim prioritetima naše diplomatske misije, kao i sa međunarodnim odnosima i ekonomskim interesima. Pored političkih i diplomatskih napora, ambasada nastoji da i kroz kulturne manifestacije koje podržava u Srbiji i Crnoj Gori podigne svest o važnosti nekih širih pitanja, kao što su: jačanje bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, podrška ljudskim pravima, sa posebnim fokusom na LGBT, trgovinu ljudima, nacionalne manjine, stare i prava žena. Trudimo se da kroz fokus na zajedničko nasleđe Holandije i Srbije, i Holandije i Crne Gore radimo na unapređenju pozitivne slike Holandije u ove dve zemlje.

Nedavno ste vozili bicikl od Haga do Beograda, sa ciljem da prikupite sredstva za Nurdor Srbija. Recite nam nešto više o tom iskustvu.

Ivar Shers: Nakon što je ceo tim ambasade volontirao tokom jednog popodneva u jednoj od kuća Nurdora u Beogradu, odlučio sam da učinim još nešto kako bih prikupio sredstva za njih. Kao biciklističkom entuzijasti, ideja o vožnji od Haga do Beograda mi se učinila uzbudljivom, ali i zanimljivom za javnost čija pažnja je potrebna da bi se prikupila sredstva za Nurdor. Moje putovanje trajalo je 13 dana, prešao sam 2.100 kilometara kroz Evropu, na trkačkom biciklu. To je bilo zaista sjajno iskustvo, a pažnja koju je ovo putovanje izazvalo u medijima i na socijalnim mrežama učinila je da se prikupi više od 3.000 evra za Nurdor. Sredstva su uložena u dečje onkološko odeljenje u Nišu.

Da li ćete učestvovati u Orange Bike vožnji kroz Beograd 2. jula? Zašto bi građani trebalo da se pridruže ovoj velikoj gradskoj biciklističkoj svečanosti?

Ivar Shers: Naravno da ću biti tamo! To će biti moja poslednja biciklistička vožnja kroz grad, jer, nažalost, dva dana kasnije napuštam Beograd. Ako je suditi po uspehu prošlogodišnjeg Orange Bike Ride-a, koji je okupio oko 800 biciklista, verujem da nas očekuje još jedan sjajan biciklistički događaj. Pozivamo ljude da nam se pridruže i uvere se da je vožnja bicikla po gradu zdrav, ekonomičan i ekološki način transporta za sve: mlade i stare, muškarce i žene, bez obzira na nivo kondicije. Nadamo se da ćemo doneti malo holandske biciklističke „groznice“ u Srbiju!

Budući da uskoro odlazite iz Beograda, nakon dve godine rada u Ambasadi Kraljevine Holandije, kakvo je Vaše iskustvo života u Srbiji?

Ivar Shers: Beograd je bio moj prvi izbor za rad u inostranstvu, još i pre nego što sam došao ovamo. Moram da kažem me ni ovaj grad, ni Srbija, kao ni Crna Gora koju naša diplomatska misija pokriva, nisu nikada razočarali. Ljudi su vrlo topli, ljubazni i otvoreni, a Beograd ima mnogo toga da pruži, od kulturne ponude do noćnog života. Za dve godine koliko sam proveo ovde, uočavam da je Srbija za korak bliža Evropi, a nadam se da će na tom putu i nastaviti u godinama koje dolaze!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..