vinaMarkus Altenburger dolazi iz tradicionalne porodice vinara iz Jois-a, oblast Burgenland, Austrija. Studirao je međunarodne ekonomske odnose a ljubav prema vinu je deo njegove familijarne istorije. Na najsevernijoj tački Neusiedler jezera deluje blaga klima, kredasto zemljište doline Leithagebirges i termički uslovi ovog jezera na vinski region “Groblage Jois”.


Porodica Altenburger ovde poseduje vinograde sa gotovo isključivo austrijskom vinovom lozom na 11h. Glavne vrste loze su dugopostojeće i česte sorte za područje Burgenlanda, Griner Veltliner, Blaufrenkiš ... Početkom 90-tih je počeo i uzgoj Šardonea i Cvaigelta. Manje količine Merlot i Cabernet Sauvignon se takođe mogu naći u vinogradima. Cilj vinarije je da radi na specifičnosti sortnog karaktera i porekla. Vina se dobijaju iz jednog vinograda (single Vinyard).

U procesu proizvodnje se ne koristi kvasac (najčeće podrumsko tehničko pomagalo). U zavisnosti od željenog stila, vina dozrevaju u velikim drvenim buradima ili u čeličnim tankovima. Samo mala količina se čuva u barik buradima. Posle 4 godine radnog iskusta u Dvorcu Halbturn prvo kao asistent Karl-Hajc Volfa, a zatim kao menaddžer za vinariju pod sopstvenom režijom, 2006 godine Markus je preuzeo upravljanje vinarijom “Altenburger”. Pod brendom “Markus Altenburger” početkom 2008. pojavili su se apsolutno vrhunski proizvodi. Treba napomenuti sortni Blaufrenkiš, “Single Vinyard” Šardone i “Jungberg” koji stoje u prvom planu. Sortiment je proširen od berbe 2007 kroz “Cuvee” seriju “Jois” vina.

O vinu:

2008 Joiser Reben Gold Trockenbeerenauslese
(92 poena Falstaff Guide 2010)

Joiser Reben Gold Trockenbeerenauslese je kupaža sorti šardone, velsrizlinga i nojburgera. Berba je bila krajem oktobra 2008. godine,nakon što je plemenita ples zahvatila grožđice koje su prilikom berbe bile presušene (tkz suvarak). Vino je ležalo oko 12 meseci u starom francuskom bariku gde je bez ikakvog dodavanja vršena spontana fermentacija. Rezultat, proizvod vrhunskog kvaliteta sa niskim procentom alhohola od 10,5%. Vino je zlatno žute boje. Delikatan miris karamel med karaktera i žutog koštanog voća. Fini začinski biljni miris, kao i miris džema od kajsija. Kompleksna kremasta tekstura kao i dugi slatki završetak su dobar potencijal vina. Servirati uz dezerte, guščiju paštetu ili sir.

Temperatura serviranja: 8-10°.
Alkohol: 10,5%
Šećer: 205 g/l
Boca: 0,375l
Cena po flaši: 3500+PDV
Cena za karton: 6 x 3325+PDF


2009 Ferdinand Mayr - Gruner Veltliner “ Naalsdann” - Austrija
(MundusVini 2010 srebro!)

Ovo kvalitetno vino sa geografskim poreklom iz Donje Austrije je jasne, slamasto žute boje, ima miris mineralne karakteristike, bibera i zelenog začina. Njegov karakter podseća na kasne berbe. Suvo vino sa svežom kiselinom koja mu daje živost. Elegantan i ne previše jak u telu sa dugotrajnom završnicom, koja ističe dobar kvalitet vina. Prija samostalno ali takođe se savršeno slaže sa šniclama i govedinom, ali i sa ribljim specijalitetima.

Temperatura serviranja: 9-11°.
Alkohol: 12,5%
Kiselina: 5,5 g/l
[ećer: 2 g/l
Boca: 0,75l
Cena po flaši: 1300+PDV
Cena za karton: 6 x 1235+PDV


2008 Herbert Zillinger - Zweigelt Ebenthaler Lagen - Austrija

Boja vina rubin - crvena. Na početku preovlađuju arome zrelih višanja i trešanja. Na nepcu je sočno. U završnici arome blagog i mekog tanina. Interesantan je i kao samostalan ali ovo vsuvo crveno vino se takođe dobro slaže sa specijalitetima sa roštilja, pečenjima ili italijanskom pastom.

Temperatura serviranja: -1 °.
Alkohol: 1 %
Kiselina: 4,9 g/l
Šećer: 5,3 g/l
Boca: 0,75l
Cena po flaši: 1550+PDV
Cena za karton: 6 x 1472,5+PDV


2008 Johannishof - Charta Riesling Rheingau - Nemačka
(Ocenjen sa 91 poena “Wine Spectator” USA 4-30-10)

Vino svetlo žute boje, bistro. Karakteristične voćne arome. Svež sortno prepoznatljiv ukus citrusnog karaktera. Kiseline su usklađene sa vinom. Umerena punoća na ukusu odslikava balans aroma i svežine. Ovo suvo vino je idealan pratilac uz jela, najbolje se slaže sa rečnom, morskom ribom ili belim mesom.

Temperatura serviranja: 10-11°.
Alkohol: 11%
Kiselina: 7,8 g/l
Šećer: 11,5 g/l
Boca: 0,75l
Cena po flaši: 1750+PDV
Cena za karton: 6 x 1662,5+PDV

www.vrhunskavina.rs

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..