U okviru velike izložbe „Magija pirotskog ćilima" u Domu kulture Silosi Beograd, ovog vikenda održaće se i mini-sajam čuvenih prozivoda i gurmanskih specijaliteta iz pirotskog kraja. „Bazar pirotskih čarolija" okupiće oko 20 izlagača koji pored zaštićene peglane kobasice i pirotskog kačkavalja, donose vina, rakije, sarmice od zelja, punjene šušpe, sač i čitav niz delikatesa. Svakako posebno mesto imaće štandovi sa ćilimima gde će biti moguće poručiti ovaj svetski čuveni unikat sa šarama i ornamentima skrojenim specijalno za dom svog budućeg vlasnika.

Biće tu i drugi unikatni proizvodi od vune, kao i nakit koji prati pirotske ćilime, a Turistička organizacija Pirota otkriće šta sve čeka posetioce jednog od najstarijih balkanskih gradova.

Apsolutni gastronomski kuriozitet na bazar donosi Filip Ćirić iz čuvenog restorana „Homa" koji će za posetioce spremati pljeskavice od pirotske peglane kobasice na „skari", kako se u pirotskom kraju naziva roštilj. Ovaj specijalitet služiće se uz „ceđeno mleko" i „prlenu papriku", a svi koji budu hteli od našeg proslavljenog šefa kuhinje da saznaju nešto više o upotrebi pirotskih „čarolija" u savremenoj kuhinji, mogu da se prijave na radionicu u nedelju od 18h, takođe ispred Silosa. Radno vreme bazara ove subote i nedelje je od 15 do 21h, a ulaz je baš kao i na izložbu „Magija pirotskih ćilima" u galeriji Silosa - slobodan.

Ovaj multidisciplinarni događaj u produkciji Gaia pokreta trajaće do 2. jula, a pored „Bazara pirotskih čarolija", prate ga i izvođenja pozorišnih predstava, radionice tkanja sa pirotskom šarom, dečije radionice crtanja pirotskih ornamenata, promocija knjige „Ornamenti Srbije" akademske slikarke i istoričarke umetnosti dr Milice Živadinović po kojoj je rađen edukativni deo izložbe i monografija „Čarolija pirotskog ćilima", te kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac. Sama postavka okupljenima je predstavila preko 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić, uz brojne manje prostirke, šustikle i antikvarne primerke nameštaja, a izložbu je donatorski podržala domaća kompanija Esensa.



Na izložbi čiji su ko-autori profesori Fakulteta primenjenih umetnosti dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković nalaze se informativni paneli na kojima će posetioci mogu da saznaju više o fenomenu pirotskog ćilima koji je još na svetskoj izložbi u Beču 1886. godine prepoznat kao fenomen jer ima isto lice i naličje, po čemu je jedinstven širom planete. Na svetskim izložbama je redovan do 1940. kao nacionalni simbol Srbije, a 1922. godine je bio vodeća dekoracija venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević. Od 2012. godine, pirotsko ćilimarstvo je upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESCO-a i tom prilikom je izdvojeno 96 ornamenata i 122 šare od kojih za svaku postoji narodno verovanje na koji način utiče na svog vlasnika i dom u kojem se nalazi.

Nova sabirnica društvenog života Beograda

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge.

Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med", a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..