ATLETIKA, sport o kom ceo Beograd i Srbija ovih dana pričaju, dobija svoj ukus! I to vrhunski, pripremljen od najvećih majstora naše kuhinje. Pored činjenice da će uživo ili putem TV prenosa tokom dvoranskog Svetskog prvenstva od 18. do 20. marta svi moći da uživaju u "kraljici sportova", od utorka će biti u prilici da degustiraju jela sa imenima naših reprezentativaca. Prvi put na ovim prostorima jedan meni biće sastavljen isključivo od jela koje su za ovu priliku ekskluzivno odabrali naši atletski šampioni.

Na jelovniku restorana "Prime" u hotelu "Crowne Plaza" u kom će biti smešten veći deo gostiju iz inostranstva na ovom velikom događaju, je ukupno osam imena, i to Maje Ćirić, Elzana Bibića, Boška i Alekse Kijanovića, Asmira Kolašinca, Emira Bekrića, Strahinje Jovančevića i Slobodana Brankovića.

Svako jelo nosi i specifičan opis, kao što su "Riznica zmaja", "Pešterski vuk", "Kugla čvršća od čelika", "Moskovska bajka", "Iz Glazgova sa ljubavlju" i drugi.

Maja Ćirić, koja će na Svetskom prvenstvu da se takmiči u trci na 400m, istakla je da je želela da njeno jelo bude bazirano na zdravoj i sportskoj ishrani, pa je zbog toga izabrala kinoa salatu sa lososom, mariniranim đumbirom i citrusima, avokadom, rotkvicama i susamovim uljem.

„Obrok se zove Riznica zMaja, jer se moji najveći profesionalni uspesi vezuju za dolazak u Ljubljanu, a upravo je zmaj simbol ovog grada. Zanimljivo je da je u nekim delovima Azije on motiv sreće, zdravlja i prosperiteta, dok u Japanu predstavlja proleće. Ovo godišnje doba počinje 20. marta, kada je poslednji dan našeg takmičenja, pa verujem da će mi Riznica zmaja dati dobru energiju da ostvarim svoj maksimum“, ispričala je Maja.

Državni rekorder (1.500, 3.000 i 5.000 metara) i za ovu priliku "Pešterski vuk", Elzan Bibić, odlučio je da svojim izborom predstavi kraj iz kog dolazi.

„Pazarske mantije su jelo od testa punjeno telećim ili ovčijim mesom, ali i spanaćem, zeljem i sirom. Pre serviranja se prelivaju kiselim mlekom ili jogurtom u kojem je naseckan beli luk i malo se zapeku“, objasnio je Elzan, otkrivši ujedno i tajnu pazarskog ćevapa: „Važno je da se koristi juneće meso od vrata, nikako od buta, i da se meso peče na roštilju, a ne na električnoj plotni. Novopazarski majstori vole da koriste seckano meso umesto mlevenog, jer tako ostaje sočnije, a ćevapi ne mogu da izgore. Jedu se u lepinjama koju Pazarci nazivaju pitice, a klasični prilozi su crni luk i mlevena paprika. U novije vreme dodaju se i senf ili majonez“.

Mart 2022. godine je za celu planetu svakako mesec atletike. Na nedavnom mitingu, Boško Kijanović je rezultatom 46,22 sekunde u trci na 400 metara posle ravno 30 godina oborio državni rekord legendarnog Slobodana Brankovića, koji je postavljen na Evropskom prvenstvu 1992. godine (46,23 sekunde). Upravo su dvojica šampiona našla svoje mesto na meniju. Boško, tako, bira krem čorbu od brokolija sa junetinom i svežim paradajzom i pene pastu sa komadićima začinjene piletine, pesto sosom i listićima parmezana, dok Slobodan Branković, ostaje veran tradicionalnoj srpskoj kuhinji. Njegovo jelo je supa od goveđeg repa sa domaćim rezancima i povrćem i zapečena sarma sa suvim rebrima.

Za pripremu svih specijaliteta zadužen je tandem šefova kuhinje restorana hotela "Crowne Plaza", Branko Milovanović i Jovica Nešković.

"Za više od 20 godina karijere šefa kuhinje, imao sam priliku da kuvam za mnoge sportiste i da pratim velika sportska takmičenja. Sreo sam šampione, nacionalne i svetske sportske zvezde i pripremao za njih obroke. Kuvao sam za sportiste na Univerzijadi. Međutim, uglavnom su to bili obroci prema uputstvima lekarskih timova i prema strogim pravilima sportske ishrane. Zato sada osećam iskrenu sreću što ćemo u Crowne Plazi spremati omiljena jela naših atletičara. Uzbuđen sam jer smo svi mi u hotelu fanovi i navijači naših sportista i jela koje sada spremamo su vrlo posebna za mene", rekao je Milovanović, Chef restorana Prime

Uvek je pravo zadovoljstvo kada pripremamo hranu za naše sportiste, dodaje Nešković, Executive Chef Crowne Plaze.

"Volimo kada su sportisti naši gosti, osećamo ih svojima jer nam uvek donose sreću nastupima, rekordima i medaljama. Vrlo često su kod nas na smeštaju, pripremaju se i odmaraju pred takmičenja. Znamo njihove navike i trudimo se da sve bude prema svim sportskim pravilima. Zato danas izlazimo iz stereotipa. Ono što posebno želim je da pozovem Beograđane i njihove goste da nas u vreme Svetskog dvoranskog prvenstva posete, jer će u restoranu Prime moći da probaju specijalni meni koji su kreirali i preporučili naši šampioni".

Jelovnik:

ASMIR KOLAŠINAC- KUGLA ČVRŠĆA OD ČELIKA
Blago ljuti biftek taljata sa povrćem pečenim u rerni

/ Asmir Kolašinac predstavlja Srbiju u bacanju kugle.
 
EMIR BEKRIĆ - MOSKOVSKA BAJKA
Grilovani filet lososa sa mladim krompirom i spanaćem

/ Emir je svoj lični record i najveći uspeh u karijeri ostvario na Svetskom prvenstvu u Moskvi osvojivši bronzanu medalju na trci 400m sa preponama rezultatom 48.05 sekundi.
 
STRAHINJA JOVANČEVIĆ - IZ GLAZGOVA SA LJUBAVLJU
Krem rižoto sa šumskim pečurkama i grilovanim miročkim sirom. Štrudla sa makom

/ Strahinja se takmiči u discipline skok u dalj. Svoj najbolji rezultat ostvario je 2019. godine u Glazgovu, kada je skokom 8.03 m osvojio bronzanu medalju.
 
SLOBODAN BRANKOVIĆ - LEGENDA KOJA TRAJE
Supa od goveđeg repa sa domaćim rezancima i povrćem
Zapečena sarma sa suvim rebrima

MAJA ĆIRIĆ - RIZNICA ZMAJA
Kinoa salata sa lososom mariniranim đumbirom i citrusima, avokadom, rotkvicama, susamovim uljem i tostiranim susamom
 
ALEKSA KIJANOVIĆ - HLADNO, ALI STANDARD: STOKHOLM 6,67
Hrskava salata sa grilovanom piletinom, avokado, pečenom slaninom, prelivom od sira i listićima parmezana. Njoke od krompira sa grilovanom piletinom, vrganjima, sušenim paradajzom i brokolima

/ Aleksa Kijanović je pobedio na međunarodnom mitingu u Stokholmu istrčavši rekord Srbije na 60 metara - 6,67 sekundi.
 
ELZAN BIBIĆ - PEŠTERSKI VUK
Ćevapi od junećeg mesa sa ćumura servirani u somunu sa crnim lukom i ljutom mlevenom paprikom
Pazarske mantije

BOŠKO KIJANOVIĆ - BEOGRADSKI POBEDNIK
Pene pasta sa komadićima začinjene piletine, pesto sosom i listićima parmezana
Krem čorba od brokolija sa junetinom i svežim paradajzom
 
****
 
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..