etnoPod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u suorganizaciji Beogradskog sajma i Privredne komore Srbije na Beogradskom sajmu će se od subote 27. do utorka 30. novembra održati 5. sajam etno hrane i pića.
Pored Privredne komore Srbije, ovogodišnju manifestaciju su kao sponzori pomogli i Privredna komora Beograda i Agrobanka.

Na Sajmu etno hrane i pića učestvovaće više od 200 proizvođača  specijaliteta – proizvoda koji se proizvode za tržište po posebnim recepturama, najčešće tradicionalnim i u ograničenim količinama.

Sajam se organizuje  pod sloganom UTEMELJENJE ROBNE MARKE ETNO PROIZVODA.

Svrha  prestavljanja učesnika Sajma etno hrane i pića  je pronalaženje potencijalnih kupaca, promocija nacionalnih specijaliteta i  zaštita imena, receptura i geografskog porekla.

Sajam je namenjen prvenstveno poslovnim posetiocima – vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, šefovima kuhinja i nabavljačima hotela i trgovinskih lanaca radi upoznavanja sa asortimanom, ukusom i cenom specijaliteta koje mogu uvrstiti u sopstvenu ponudu. Pored susreta sa potencijalnim kupcima, Sajam je za učesnike  i mesto susreta sa publikom i medijima radi sticanja saznanja o novim ukusima najčešće nastalim iz  znanja pređašnjih generacija.

Izlagači na Sajmu etno hrane i pića učestvuju uglavnom na grupnim štandovima regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, gradova i opština. Tako ćemo videti izlagače iz sledećih regiona: Užice, Leskovac, Niš, Požarevac, Srem, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Pančevo, Kikinda, Beograd, Sombor, Novi Sad, Kruševac, Svrljig, Mali Iđoš.  Na sajmu učestvuju i Zadružni Savezi Srbije i Vojvodine, Udruženja proizvođača lekovitog bilja, Zadruga dobrih domaćina sa svojim članovima i po jedan proizvođač iz Grčke i Bugarske. Na Sajmu se ove godine pojavljuje i nekoliko proizvođača opreme za etno prodavnice i restorane kao i poznati proizvođači: PKB korporacija, BIP, Fudlend i pojedinačni izlagači – proizvođači hrane i specijalizovani mediji.

Sajam etno hrane i pića ove godine je pored pažnje domaćih, privukao i inostrane kupce  među kojima su i oni iz prekomorskih zemalja i okruženja.

Među izloženim proizvodima mogu se pronaći: džemovi, slatka, kitnkez, ajvar, kolači, peciva, hleb, pite, suhomesnati proizvodi,  razne vrste sireva, kajmak, vina, rakije, sokovi....

Svečano otvaranje sajma ETNO HRANA I PIĆE 2010. održaće se u Etno dvorištu, u hali 3, u subotu 27. novembra u 11 časova. Sajam će otvoriti dr Stojan Jevtić, podpredsednik Privredne komore Srbije.

Prateći program 5. sajma etno hrane i pića ima stručni i revijalni deo: u stručnom delu će predavači iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, održati predavanja o obeležavanju evidencionim  markicama vina sa geografskim poreklom i politici kvaliteta u poljoprivredno prehrambenom sektoru, a predavači iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine o postupku zaštite proizvoda oznakama geografskog porekla. Svoje iskustvo u „brendiranju“ proizvoda preneće predstavnici Udruženja „Futoški kupus“, a  predstaviće se i mogućnosti upotrebe ćirilice u robnim  markama i imenovanju proizvoda.

I ove godine će se kroz ocenjivanje proizvoda tražiti  robna marka etno proizvoda razvrstavnih u 11 robnih grupa. Cilj ocenjivanja je prepoznavanje sadašnjih i budućih brendova iz oblasti hrane i pića. Svečanost dodele priznanja nagrađenima zakazana je za utorak, 30 novembar u 13 časova u etno dvorištu u hali 3.

Radno vreme sajma je u subotu (27.11.), nedelju (28.11.) i ponedeljak (29.11) od 10:00 do 19:00 sati, a u utorak (20. 11.) od 10:00 do 17:00 za sve posetioce.

Besplatan ulaz omogućen je poslovnim posetiocima uz popunjavanje registracionog lista ili vizit kartu, a široka publika može posetiti sajam uz kupljenu ulaznicu, čija će cena biti 250 dinara. Za grupne posete cena ulaznice je 150 din.



I ovogodišnji Sajam etno hrane i pića je prilika da se doprinese prepoznavanju tradicionalnih vrednosti u proizvodnji hrane, njihovoj afirmaciji, kao i ekonomskom napredovanju proizvođača i regiona naše zemlje koji ih neguju.









Beogradski sajam

Kontakt:

Tatjana Gavrilović

Tel.2655 486; 2655 229

Mob. 063 690 952

Faks: 361 52 98

e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.etnohip.rs

www.sajam.rs





<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..